В анализа се включва не само броят заети интензивни легла, но и този на заетите места за по-леки случаи

Цяла Западна България - от Видин до Сандански, както и бургаският регион, вече са в червения, трети етап по брой заети интензивни легла. Това означава, че в цялата зона трябва да бъдат въведени допълнителни мерки.

А ден след като стана ясно, че 93 хиляди българи остават без зелен сертификат от 1-ви февруари, здравните власти потвърдиха - сертификатът ще е валиден за използване в България, но с него няма да може да се пътува през граница.

Спазват ли се COVID ограниченията на летище София

От днес две от общо петте зони, на които беше разпределена страната, се оцветиха в червения цвят на трети етап. В анализа вече се включва не само броят заети интензивни легла, но и този на заетите места за по-леките случаи, както и общият брой заразени с COVID-19.  Така според Националния план е разписано, че в Регион 1 и Регион 5 е време да се въведат по-сериозни мерки. Те могат да станат и национални, ако повече от половин България стане червена, заяви главният държавен здравен инспектор.  Но прогнозата е, че ще сме преминали пика на вълната преди да се стигне до влизане в последния четвърти етап, предвиждащ локдаун. Катерим пика на вълната, обявиха здравните власти.

„Този ръст ще продължи в следващите една-две седмици, след което ще достигнем най-високите стойности и ще започне нормализиране”, смята доц. Ангел Кунчев.  Дотогава той препоръча всички области в двете зони, достигнали етап 3, да въведат предвидените в плана мерки - съкратен наполовина капацитет в заведенията, вечерен час в обектите до 22 часа и ротация на големите ученици - нещо, което вече е в сила в София.

„Ако да кажем над 50%, 2/3 от областите влязат в такъв режим, тогава ще е моментът да обсъждаме и общонационални мерки”, заяви главният държавен здравен инспектор.

Колко дълго ще важат сертификатите за хора с бустерна доза при пътуване в ЕС

До 5 дни това ще се случи, показват изчисления на математика, подготвящ анализа. Тогава четири от петте зони ще са в червено. Според проф. Николай Витанов обаче до критичния 4-ти етап, налагащ локдаун, може и да не се стигне.

„Въпреки високата заболеваемост, ако се задържи това положение с интензивните легла, няма да има тотален локдаун. Може да се получи някоя област да отиде на етап 4, но ще е временно. Засега такова нещо не се очертава”, категоричен е математикът. Причината - въпреки рекордния брой заразени, Омикрон не пълни интензивните места със същата сила.

„Това се очакваше. Ние сме стигали и до 800 в предишните вълни, а сега сме на 500 и нещо. Здравната система може да издържи”, казва още проф. Витанов.

Това се вижда и в района с най-висока заболеваемост. За разлика от четвъртата вълна, сега общинската болница в Благоевград не е оставала без свободни реанимационни места и приема пациенти от цялата област.

„В Гоце Делчев разбрах, че болницата е пълна. Днес се координирахме с РЗИ и сме в готовност да посрещаме болни, пренасочени от този

БАЗ и СЗБ: Стартираме съдебни дела заради заповедите, дискриминиращи бранша ни

До края на седмицата кризисните щабове в редица области, сред които Благоевград и Бургас, ще решат дали да въведат всички мерки от етап 3 - по примера на столицата. Междувременно напрежението между здравните власти и ресторантьорите продължава.

„Ако след две години епидемия и толкова богат международен опит трябва да обясняваме защо това е необходимо, значи сме си изгубили времето”, заяви доц. Ангел Кунчев относно заповедта заведенията да работят с намален капацитет и ограничено работно време.

А по темата с валидността на сертификатите, той поясни - всички документи, използвани само на територията на България, остават с непроменени срокове. За съкращаване ще се мисли чак след като преминем пика на петата вълна.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.