МЗ обяви новите срокове за валидност на документите за имунизирани

Европейските цифрови COVID сертификати за ваксинация на 93 хил. граждани, чийто ваксинационен курс към 1 февруари е завършен преди повече от 270 дни, няма да бъдат валидни за пътуване в ЕС. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. Причината е, че от 1 февруари 2022 г. всички издадени цифрови COVID сертификати на ЕС, доказващи завършен ваксинационен курс, ще бъдат със срок на валидност 270 дни от датата на последната поставена доза. Тези нови правила са посочени в делегиран регламент (ЕС) 2021/2288 на Европейската комисията и важат за всички държави членки. Сертификатите за поставена бустерна доза не са ограничени от ЕК със срок на валидност. Посоченото изискване се прилага само при пътуване на територията на ЕС, отбелязват от МЗ.

Над 20 остава процентът на положителните COVID проби

Справка, извършена днес в Регистъра за ваксинация показва, че на 1 февруари със завършена ваксинация преди повече от 270 дни ще бъдат 93 хил. граждани, ваксинирани в България.

От Министерството на здравеопазването обръщат внимание, че лицата, чиито цифрови COVID сертификати за завършен ваксинационен курс към 1 февруари са невалидни (т.е. изминали са 270 дни от датата на поставяне на последната доза и не е приложена бустерна доза) могат да си поставят допълнителна (бустерна) доза по всяко време, за което ще получат сертификат за ваксинация, неограничен със срок на валидност.

От пунктовете за имунизации очакват опашки от хора за бустерна доза през следващата седмица, когато официално за стотици хиляди българи с две дози сертификатът ще се окаже невалиден за пътуване извън България.

Европейската комисия промени правилата в края на миналата година, заради големите различия в срока на валидност на сертификатите в отделните държави.

Тези, които нямат поставен бустер, от 1-ви февруари ще трябва да пътуват извън страната с PCR тест или доказателство за преболедуване на COVID-19 в последната една година.

Срокът на валидност на сертификатите след имунизация няма да бъде отбелязван в документа - както и досега. От 1 февруари обаче ще бъдат адаптирани мобилните приложения за проверка. Ако датата на ваксинацията е по-ранна от 270 дни, приложението ще изпише, че сертификатът е изтекъл.

Децата също страдат от пост-COVID синдром

Виктор идва в кабинета на Александровска болница за трета доза от препаратите - само дни преди документът му за ваксинация да се окаже невалиден. „Бяха минали 9 месеца от предишната и ми се налага да пътувам и в чужбина”, казва той.

За минути мъжът получава нов сертификат, който поне за момента ще е безсрочен - тъй като все още няма научни доказателства колко дълго трае защитата след бустер. Дори да нямаше корекции в сроковете, Виктор твърди, че пак щеше да поиска трета игла. „Според мен не трябва да се бие ваксина само за сертификата. Трябва просто да се осъзнае какви са преимуществата”, коментира той.

От ваксинационните пунктове очакват сериозен ръст на имунизациите с трети подсилващи дози в следващите дни. „Решенията на европейско ниво за съкращаване на срока от 1 година на 9 месеца всъщност ще подтикне още хора да си поставят бустерна доза. За моя радост по-голямата част са осъзнали, че това ги защитава”, заяви д-р Васил Михайлов.

Съкратеният срок на валидност не е административно решение, а е базирано на научни данни, казват вирусолози. „Установи се вече с достатъчно на брой проучвания, че имунизацията само с две дози намалява ефективността на ваксината с повече от 50%, т.е. всеки втори би се инфектирал с Омикрон, независимо, че е със завършен ваксинационен курс”, каза доц. Любомира Гломб.

Затова целта на Еврокомисията е повишаване на броя имунизирани с три дози, при които ваксината покачва ефективността си над 80%, допълва доц. Гломб.

„Разболяват се е силно казано - заболяването при тях трае един-два дни, след което се възстановяват до пълно здраве”, казва още тя.

И все пак лекари твърдят, че новият срок на цифровия сертификат няма да промени особено ситуацията с ваксинацията у нас. „Тъй като тук нашият проблем не са бусерните дози. Големият ни социален проблем всъщност е отказът да се имунизират колебаещите се”, обяснява д-р Васил Михайлов.

Засега остава в сила и удостоверението за антитела - за срок от 3 месеца.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.