Това заяви премиерът по време на извънредното заседание на НС

Позицията на българското правителство е ясна и страната ни остава конструктивен съюзник на НАТО и ЕС. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на извънредното заседание на парламента по повод конфликта Русия-Украйна и напрежението между НАТО и Руската федерация и ролята на България. 

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Според министър-председателя трябва да се работи с всички дипломатически средства, за да се постигне основният приоритет - деескалация на напрежението. „Това, което мога да ви уверя, е че нашата идея е не да сме пасивни консуматори на сигурност, а да бъдем конструктивни партньори и съюзници и да поставим нашата армия като приоритет стратегията си за отбрана”, посочи той.  

Петков отчете, че има ясни дефицити в оборудването и инвестицията в българската армия, но уточни: „Хубавата новина е, че кабинетът се заема с тази цел, и оттук нататък инвестицията в отбрана ще бъде на системен преглед кои са най-големите дефицити, за да може нашата армия да има отбранителна възможност на тази, която трябва да кореспондира като съюзник на НАТО. За пръв път наш основен приоритет са да имаме  български войски, под българско военно лидерство с българско командване. Нашата армия трябва да има пълна боеспособност в своята отбрана. Информирали сме и нашите съюзници от НАТО”, подчерта премиерът.

 

„Това, което предлагаме като стратегия, е да следим ескалацията и да  работим за деескалация по дипломатически път. Второ - фокусираме се върху стратегията на отбраната да бъде базирана на българската армия. И трето – следим къде са ни дефицитите и ги попълваме”, заяви премиерът.

В заседанието участие взе и министърът на отбраната Стефан Янев. „На предишни срещи на върха на НАТО са взети решения, които се отнасят именно за укрепване на Източния фланг на НАТО. В тази връзка са развити две инициативи. Едната е за засилено предно присъствие, другата - за адаптирано предно присъствие. Адаптираното е за района на Черно море, а засиленото - за Балтийските държави и Полша”, каза той.

Военният министър посочи, че са били поставени пред дилема да вземат решението „НАТО да дойде и да ни пази”. Но уточни:  „Това означава, че ние продължаваме да неглижираме собствените си военни способности, да не ги развиваме, както благородно не са развити през последните 12 години на ГЕРБ. Мога да обясня точно какво не се е случило”, допълни той.

Янев коментира и дефицитите в системата на отбраната. „Нашият анализ и оценката, която даваме е, че съществуващите дефицити са в резултат на несистемен подход през годините, несистемно финансиране. Ние сме на положение, в което да кажем, че системата за отбрана не е достатъчно ефективна”, разясни още министърът.

Според него оттук нататък трябва да се търси решение, заедно с Народното събрание, как да се усъвършенстват законодателната база и административните процедури, за да се прекъсне цикълът на невъзможност военният бюджет да се харчи нефокусирано.

„Всички имаме разбирането, че България се нуждае от модерни въоръжени сили, които да представляват онзи елемент от държавна мощ, който заедно с дипломатическия и икономическия, поставя България на картата именно в международните отношения тя да бъде разговаряща със съответната тежест”, категоричен е Янев.

Министърът на отбраната заяви, че нито един български войник няма вземе участие в какъвто и да е вид конфликт или операция на територията на Украйна или друга държава, без решението да е взето в Народното събрание или в Министерския съвет.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска обясни, че още от 2014 г. България, както и всички съюзници в НАТО и партньори на ЕС, е силно обезпокоена от напрежението по Източния фланг.

По думите й се дава превес на дипломатическо намиране на решения.”Очевидно Русия се опитва да всее разделение сред съюзниците като ги третира по различен начин. Страната ни е за спазване на международните договорености. Предстои да видим доколко Русия ще се ангажира с конструктивен диалог”, подчерта първият ни дипломат.

„България последователно отстоява националните си интереси. Страната ни е готова да отговори при застрашаване на сигурността чрез засилване на присъствието на НАТО.  Присъствието на съюзни войски е символ на партньорство”, категорична е Генчовска.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.