Генералният секретар на Алианса определи като „съществен” разговора с Кирил Петков

„Проведох съществен разговор с премиера Кирил Петков за струпване на руски войски по границата с Украйна и за последиците от това за европейската сигурност. България е ангажиран съюзник на НАТО и допринася за нашата колективна сигурност”. Това написа генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в Twitter.

Кирил Петков проведе разговор с генералния секретар на НАТО

По-рано днес стана ясно, че премиерът Кирил Петков е провел видеоконферентен разговор със Столтенберг. Двамата са обсъдили актуалните развития, свързани с продължаващото струпване на руски войски по границата с Украйна, се казва в съобщението на правителствената пресслужба. 

Било е споделено виждането, че дипломатическите усилия за деескалация трябва да продължат, но в същото време Алиансът трябва да бъде подготвен и за евентуално влошаване на ситуацията. 

Кирил Петков проведе разговор с генералния секретар на НАТО

Петков е информирал генералния секретар на НАТО за решението на правителството да допринесе за колективната отбрана чрез изграждане на българска батальонна бойна група, с възможност за попълване на дефицитите от страни-членки, при необходимост, съобщават от Министерски съвет. В хода на разговора отново е бил потвърден водещият принцип в НАТО – всяко решение трябва да е подкрепено от обществото и правителството в съответната страна-членка.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.