Художничката живее в дом за хора с умствена изостаналост

След като във вторник за по-малко от 2 часа бяха изкупени 28 картини на художничката Фанка Борисова, днес в галерията, в която са изложени творбите й, пристигнаха нови 17. Стотици желаещи се записаха в списък с чакащи да ги купят, още преди да са ги видели. 

Един от почитателите на изкуството на Фанка е сребърната олимпийска медалистка по спортна стрелба Антоанета Костадинова. Миналото лято Фанка рисува емблематичната снимка от награждаването на състезателката ни в Токио.

“Виждам тази картина и наистина просто онемявам. Не мога да повярвам, че това може да го нарисува човек, който живее в дом за умствено изостанали. За мен това е абсолютно невероятно и смятам, че тази жена няма място там”, каза Костадинова. 

„ТЯ. ВЪПРЕКИ ВСИЧКО”: Изкупиха за часове картините на жена от социален дом

Антоанета купува картината си от Фанка, за да й помогне, макар и с малко. “Някой ден ще бъде закачена на специално място. И се надявам, че това няма да бъде последната ми творба от нея”, споделя още Костадинова.

Новите 17 картини на Фанка ще бъдат изложени в галерията на 15 февруари. В списъка с чакащи е и Таня Гебова. 

“Не съм виждала картините, но съм абсолютно убедена, че ще са красиви, защото самородния талант, който има тази жена, няма какво друго да роди, освен красота. Дано да се покаже на обществото, че хора като нея могат да бъдат полезни и, разбира се, да има начин да живеят по-добре”, споделя жената. 

Авторката на изложбата „Тя. Въпреки всичко“: Изкуството съществува навсякъде

Съдбата и таланта на самоуката Фанка Борисова, която рисува с каквото има под ръка, докоснаха стотици. 

Изложбата ще остане в в галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5 до 19 февруари, а входът е свободен.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.