Евентуалната среща на върха е знак, че "политическото решение може да бъде възможно", смята френският министър за Европа Клеман Бон

Франция заяви, че вижда шанс за разрешаване на кризата между Русия и Украйна, след като Париж предложи среща на високо равнище между президента на САЩ Джо Байдън и руския президент Владимир Путин, съобщи БГНЕС.

Снаряд удари руски охранителен пост на границата (ВИДЕО)

"Съществува дипломатическа надежда, която беше съживена от президента с предложението за среща на върха", заяви френският министър за Европа Клеман Бон пред телевизия LCI, след като предложението беше отправено с посредничеството на президента Еманюел Макрон.

"Ако все още има шанс да избегнем войната, да избегнем конфронтацията и да изградим политическо и дипломатическо решение, тогава трябва да се възползваме от него", каза той.

Настаняват евакуираните от Донбас в руски ваканционни центрове

Белият дом съобщи, че Байдън по принцип се е съгласил на среща с Путин, стига Москва да не нахлуе в Украйна, след разговорите на Макрон с двамата лидери в неделя. Според Елисейския дворец и двамата лидери са приели предложението за среща на високо равнище, като подготовката трябва да бъде извършена от висшите руски и американски дипломати в четвъртък. Френското председателство също така подчерта, че такава среща може да се проведе само "при условие, че Русия не нахлуе в Украйна".

Днес обаче Кремъл заяви, че засега е "прибързано" да се организира среща между САЩ и Москва.

Франция и Великобритания ще създават съвместно нови ракети

Предложението за срещата беше повдигнато, след като Макрон проведе два телефонни разговора с Путин само в неделя.

Евентуалната среща на върха е знак, че "политическото решение може да бъде възможно", каза Бон. Той заяви, че срещата на върха трябва да се проведе "възможно най-скоро", но не е определена дата.

Западът и Русия с нови преговори за опазване на мира в Украйна (ОБЗОР)

Бон изключи възможността за големи отстъпки пред Русия, като например по отношение на украинския полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 г., или по отношение на исканията на Кремъл Украйна никога да не се присъединява към НАТО. Той каза: "В момента се работи по въпроса за сигурността на ЕС: Нямаме нагласата да правим неприемливи отстъпки... Не може Русия да решава едностранно кой в кой алианс да влезе и то над границите, които бяха признати и стабилизирани преди тридесет години." 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: