Путин и Макрон са се споразумели още утре да има разговори между Русия и Украйна

Владимир Путин и Еманюел Макрон ще преговарят отново. Президентите на Русия и Франция са разговаряли по телефона преди два часа.

От Кремъл казаха, че са се съгласили, че трябва да се предприемат стъпки за опазването на мира. Това става на фона на все по-нарастващото напрежение в Източна Украйна.

В последните два дни там се активизираха сепаратистите в Донецк и Луганск, а Русия и Украйна взаимно се обвиняват в провокации.

Путин и Макрон са се споразумели още утре да има преговори между Русия и Украйна, като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие да служи като посредник. Двамата се съгласили,че първата съпка трябва да е спирането на стрелбата в Източна Украйна.

След разговора с Макрон: Зеленски и Путин искат спиране на огъня в Украйна

В последните няколко дни в Донбас редовно се чува артилерийски огън. Според международните наблюдатели, стрелбата никога не е спирала напълно, но сега има видима активизация. Русия и сепаратистите в Донбас е обвиняват взаимно за обстрела.

А Русия отново оспори оценките на Запада, че до дни ще нахлуе в Украйна. Кремъл нарече посочването на точни дати "умишлен провокация".

"Нямаме доверие на британското и американското разузнаване. Достатъчно много пъти ни подведоха напоследък. Войниците ни са на наша територия. Те не са на самата граница. Разположени са на обичайни за тях позиции", заяви заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски.

А Русия и Беларус не приключиха големите учения, за които Москва прати над 30 хиялди войници северно от Украйна. Маневрите трябваше да приключат днес. Но Беларус обяви, че "влошаването на ситуацията в Източна Украйна налага да продължи проверката на боеспособността на армиите". Военни анализатори смятат, че ако Русия планира да атакува украинската столица Киев, ще използва войските в Беларус.

Американското разузнаване: Путин е издал нареждане за инвазия в Украйна

А в самият Киев днес нямаше и помен от паника. Жителите на 3-милионния град не демонстрират притеснение.

"Ако ме бяхте питали преди 10 години дали Украйна е направила добре да се откаже от ядрените си оръжия, щях да ви кажа "да". Сега не съм толкова сигурна. Ядрените оръжия правят една страна силна. В това, което преживяваме днес, щяха да ни бъдат гаранция", споделя Мария Канарска, учителка от Киев.

От своя страна студентка в Киев смята, че отказването от ядрените оръжия е било грешка. "Винаги в нашата история, когато сме се опитали да направим добро, се е оказало грешка. Ако имаше вариант да си върнем ядрените оръжия, щеше да е едно от решенията за нас".

За NOVA министърът на външните работи Теодора Генчовска от своя страна потвърди, че българската държава застава плътно зад Украйна.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.