Това гласи изявление на украинското министерство на външните работи

Украйна осъжда решението на Руската федерация за признаване на „независимостта“ на създадените от нея квази образувания на временно окупираните територии на Украйна – т.нар. Луганска народна република и Донецка народна република, и призовава международната общност да предприеме болезнени санкции срещу Русия. Това се казва в разпространено днес изявление на украинското министерство на външните работи.

С тази свои действия руската страна грубо наруши устоите на международното право, устава на ООН, суверенитет и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници, се посочва в позицията.

„Решението на Руската федерация да признае така наречените Луганска народна република и Донецка народна република няма да има никакви правни последици. Това решение рязко изостря ситуацията и може да означава едностранно оттегляне на Руската федерация от споразуменията от Минск”, гласи изявлението.

В същото време се отбелязва, че украинската страна разбира намеренията на Русия и стремежа ѝ да провокира Украйна.

„Отчитаме всички рискове, не се поддаваме на провокации и оставаме ангажирани с политическо и дипломатическо уреждане на руско-украинския въоръжен конфликт”, пише още в позицията.

В съобщението се казва, че по указание на украинския президент Владимир Зеленски украинската дипломация прилага целия дипломатически арсенал, за да предотврати разрастването на въоръжения конфликт, а украинският външен министър Дмитрий Кулеба е в постоянен контакт с колегите си, за да координира дипломатическите усилия и да предприеме мерки за провеждане на международни срещи, срещи на високо равнище, привличане на военна помощ и налагане на строги санкции срещу Русия.

„По-нататъшните решения и стъпки на Руската федерация зависят до голяма степен от реакцията на света на днешните събития. Затова настояваме за болезнени санкции срещу Русия, за да изпратим ясно послание, че по-нататъшна ескалация е неприемлива. Сега е моментът да действаме, за да сложим край на руската агресия и да възстановим мира и стабилността в Европа”, се казва в изявлението на украинското външно министерство.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Георги Генов
Източник: БГНЕС