Той бе открит сред над 100 души в Нидерландия

Новият щам на ХИВ, който беше открит сред над 100 души в Нидерландия, засега не е секвениран у нас. Това заявиха за NOVA здравните специалисти.

В началото на месеца там беше съобщено за заразени с нов, мутирал вариант на вируса, който е два пъти по-заразен и по-агресивен. 

ХИВ не мутира за първи път. Сегашният му вариант обаче е напълно различен от предходните, затова и привлича вниманието на  учените, поясни вирусолога проф. Радка Аргирова.

"Новият вариант се отличава първо, че има различни генетични качества, но не представлява рекомбинация, тоест каквото и да е съчетание на генетично известни досега варианти. Тоест, той е съвсем нов", отбеляза проф. Аргирова.

Притеснителното в него е фактът, че се предава по-лесно и много по-бързо води до СПИН. Причината – носи по-висок вирусен товар и снижава имунната система до три пъти по-бързо.

"Много по-бързо атакуват, много по-заразни са също, защото щом има по-висок вирусен товар, много по-бързо ще се пренася и много по-бързо настъпва СПИН, тоест от състояние на заразеност към СПИН, това време се съкращава. Сега, нашите хора, които са на терапия, да не се притесняват. Терапията влияе", каза още вирусологът.

Тестовете, които се правят у нас, също остават актуални, тъй като улавят и новия вариант. От CheckPoint София, където изследват безплатно и анонимно, обаче заявиха, че сред част от болните назрява паника по темата. Затова отчитат двойно завишение на желаещите да се тестват.

"Отчитаме завишен интерес към изследването за ХИВ и една такава приповдигнатост и паника дали не съм инфектиран точно с конкретния щам. За хората е важно да се изследват навреме, защото ХИВ, открит навреме, има огромни шансове за лечение", подчерта здравният специалист Елена Биримджиева.

ПРОБИВ В МЕДИЦИНАТА: Излекуваха ХИВ позитивна жена чрез стволови клетки

Засега у нас новият вариант все още не е секвениран официално. Заразени с ХИВ обаче обясниха пред камерата ни, че към момента с тях не са провеждани допълнителни изследвания дали са носители именно на новия щам.

"Хората са доста притеснени. Ние имаме вайбър група, в която споделяме постоянно, кой как е. И виждам, че хората са много притеснени, но лично аз не съм. И бих препоръчал просто да се пазят. ХИВ вече не е смъртна присъда", споделя един от живеещите с ХИВ у нас.

Лекарите пък са категорични, че няма нужда от още тестове. Но състоянието трябва да се следи по-стриктно. Иначе, в момента у нас по регистър има 3 хиляди заразени с ХИВ. Около 2 хиляди от тях са на терапия. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.