Междувременно стана ясно, че външните министри на Русия и Украйна ще се срещнат утре в Анталия

Руското правителство одобри списък на чужди държави и територии, които извършват неприятелски действия срещу Русия, сочи заповед на кабинета, цитирана от РИА Новости. Русия обяви, че съгласно решение на кабинета всички корпоративни сделки с компании и физически лица от т. нар. "неприятелски държави" вече ще трябва да бъдат одобрявани от правителствена комисия, предаде Ройтерс.

Правителството на Руската федерация утвърди списък на чуждестранните държави и територии, които извършват неприятелски действия срещу Русия, нейни компании и граждани, предаде ТАСС. В списъка влизат САЩ, Канада, държавите от Европейския съюз, Великобритания, Украйна, Черна гора, Швейцария, Албания, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Северна Македония, Япония, Южна Корея, Австралия, Микронезия, Нова Зеландия, Сингапур, Тайван.

В същото време стана ясно, че външните министри на Русия и Украйна Сергей Лавров и Дмитро Кулеба ще се срещнат утре в турския курорт Анталия.

Русия публикува списък с неприятелски държави

Предупреждението обаче не стресна Брюксел, който обмисля да засили натиска с нови ограничения и готви план за газова независимост от Русия.

„Подготвяме нови санкции като същевременно проверяваме за пробойни във вече въведените ограничителни мерки. Утре ще предложим мерки за диверсификация на доставките на енергия, за да ограничим вноса на енергоносители от Русия. Търсим механизми и за защита на потребителите от растящите цени на енергията”, заяви  Урсула фон дер Лайен.

Премиерът Борис Джонсън потвърди, че и Великобритания ще търси други енергийни източници. „Не можем просто за една нощ да спрем използването на нефт и газ. Това, което е важно в момента, е да се уверим, че всички се движим в една и съща посока и че решенията са взаимни”, каза той.

Франция пък предвижда още по-голямо повишаване на цените. „Кризата безспорно ще се отрази на цените на горивата, което може да доведе и до покачването на цените на храните. Трябва да помислим за различни сценарии”, посочи министърът на финансите на Франция Бруно Льо Мер.

В Литва американският държавен секретар Антъни Блинкън отчете невиждан удар по руската икономика вследствие на санкциите. „Рублата се срина до земята, кредитният рейтинг на Русия стигна почти до нулата, до стойността на боклук. Фондовата им борса затвори, а почти всяка водеща руска компания излезе от пазара. Предприели сме стъпки за контрол на износа на най-важните технологии за модернизация в сферата на отбраната, енергетиката и на самолетната индустрия. Именно това ще окаже изключително сериозно влияние в бъдеще”, коментира той.

В отсъствието на представител на Русия Международният наказателен съд проведе първо заседание по обвинение в геноцид. Според Трибунала в Хага, загиналите от началото на руската инвазия цивилни са над 1200. „Фактът, че местата, които Русия трябваше да заеме, са празни, говори много. Няма ги тук пред съда, те са на бойните полета, водейки агресивна война срещу моята страна. Кремъл трябва да бъде спрян и съдът има своя роля за това”, заяви Антон Кориневич - представител на Украйна.

Киев настоява Международният съд на ООН да вземе спешни мерки за прекратяване на огъня в Украйна и осъждане на виновниците.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.