Повече от 1,5 милиона души са преминали от Украйна в Полша

Броят на хората, избягали от Украйна след началото на руското нашествие, вече е над 2,5 милиона, предаде ДПА, като се позова на ООН.

Службата на върховния комисар на ООН за бежанците съобщи днес, че повече от 1,5 милиона души са преминали от Украйна в Полша, около 225 хиляди - в Унгария, 176 хиляди - в Словакия, и 282 хиляди - в други европейски държави. 

Германската полиция е регистрирала 110 хиляди човека, които са влезли след 24 февруари в страната през територията на Полша от Украйна, но отбеляза, че действителният им брой е по-голям.

Над 200 000 украинци са се върнали от Европа, за да защитават родината си

Украинските граждани с биометричен паспорт имат право да пребивават и да се придвижват свободно в Европейския съюз за срок от 90 дни без виза. Държавите от съюза се споразумяха да приемат бежанците от Украйна бързо и без усложнени процедури, отбелязва ДПА.

Според Международната организация по миграция (МОМ) сред напусналите Украйна от началото на руската инвазия са около 116 хиляди граждани на други държави.

Десетки страни са поискали от МОМ съдействие за връщане на свои граждани от Украйна. Вече са организирани първите полети до Гана, Ливан и Тунис.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор:
Източник: БТА