12-етажна сграда беше ударена тази сутрин при руски обстрел в Киев

21-ви ден на войната в Украйна. Офанзивата на Русия продължава. Късно снощи силни експлозии са разтърсили западните предградия на Киев. В столицата на Украйна е в сила 35-часов полицейски час.

А докато Киев е под обсада - трима европейски премиери се срещнаха с президента на страната Володимир Зеленски в знак на солидарност.

Държавният глава на Украйна обяви, че преговорите започват да звучат „по-реалистично”, но е нужно още време за споразумение.

А Москва е категорична, че Украйна трябва да се откаже от НАТО и да признае независимостта на провинциите Донецк, Луганск и Крим.

12-етажна сграда беше ударена тази сутрин при руски обстрел в западната част на украинската столица. Съобщава се за поне двама пострадали. Над 35 души са евакуирани.

Руските удари по Киев зачестяват, а в столицата е в сила полицейски час до четвъртък сутринта. Нанесени са удари по цивилната инфраструктура в югоизточния град Запорожие. В поредно видеообръщение президентът Володимир Зеленски каза, че мирните преговори с Русия започват да „звучат по-реалистично”.

„Трудно е, но важно, тъй като всяка война завършва със споразумение. Срещите продължават и, информиран съм, позициите по време на преговорите вече звучат по-реалистично. Но все още е необходимо време, за да бъдат решенията в интерес на Украйна”, заяви Зеленски.

Русия продължава да настоява Украйна официално да се откаже от намеренията си за присъединяване към НАТО и официално да признае отцепилите се провинции Донецк, Луганск и Крим. Самият Зеленски даде да се разбере, че е готов да направи отстъпки за НАТО. А според държавния секретар на САЩ, неприсъединяването на Украйна към Алианса не бива да се възприема като отстъпка пред Русия.

„Основната причина, която Путин изтъкваше, беше опасенията относно присъединяването на Украйна към НАТО. Това обаче беше погрешно, беше лъжа. В действителност, Путин даде да се разбере, че отрича независимото съществуване на Украйна”, заяви Антъни Блинкън, държавен секретар на САЩ.

Украйна получи силен знак на солидарност. Министър-председателите на Полша, Чехия и Словения посетиха украинската столица и се срещнаха с Володимир Зеленски.

„Носим тук пълна подкрепа за вашето бъдеще, не само европейски път, но и членство в Европейския  съюз. Ако погледнете Европа сега, не виждаме друга страна, която се бори за европейските ценности повече, отколкото украинският народ прави в момента”, заяви Янез Янша, премиер на Словения.

Тримата премиери станаха първите чуждестранни лидери, посетили Киев след началото на руската инвазия на 24 февруари.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Ина Григорова