Градските власти казват, че сградата е разрушена и под отломките има хора

Нов тревожен сигнал от Мариупол. Русия е бомбардирала училище, в което се крият стотици граждани. Това обявиха от кметството на обсадения украински град. Според местната управа 400 души са се криели в училището. Не е ясно има ли жертви.

В 25-ия ден на войната най-тежко остава положението именно в Мариупол, но обстрелът и бомбардировките продължават в Харков, Николаев и в предградията на Киев.

Сигналът за бомбардирането на училището много прилича на взривяването на театъра в Мариупол. Градските власти казват, че сградата е разрушена и под отломките има хора.

Въздушни сирени от 7 сутринта в Украйна

Това става докато все още не знаем колко жертви има при разрушаването на театъра в центъра на града. Там не могат да се проведат издирвателно-спасителни операции, защото боевете не спират.

"Блокадата на Мариупол ще остане в историята като военно престъпление. Да причиниш това на мирен град, е тероризъм от страна на окупаторите. Това ще се помни с векове. И колкото повече го показваме на света, толкова повече подкрепа ще получим. И колкото повече Русия използва терор срещу Украйна, толкова повече последствия ще има за тях", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Избягалите от Мариупол разказват ужасяващи истории за взривяването на жилищни сгради, изчезнали хора и тела по улиците.  Олександър Безимов е стигнал до Западна Украйна. Казва, че от 2 март не знае къде е синът му.

Путин уволнил 1000 подчинени от страх да не бъде отровен

"Никога не съм си представял, че авиационна бомба ще удари блока до моя. Че целият ни квартал ще бъде сринат до основи. Всички предградия на Мариупол са унищожени. Нямаше нито едно безопасно място в целия град”, разказва още той.

В повечето украински градове съботният ден премина с по-малко взривове и боеве. Армията на страната каза, че според тях руснаците попълват запасите си и се готвят за нови нападения. Кметът на Киев Виталий Кличко използва затишието, за да обиколи отбранителните съоръжения в покрайнините на столицата. Засега всички опити на руснаците да обградят Киев се провалят.

Дори там, където боеве няма, войната променя генерално живота на хората. Град Лвов използва мазета и подземни етажи като класни стаи. Градът беше обстрелван с балистични ракети, което носи тревога и страх, дори на 500 километра от фронта. 

Зеленски ограничава дейността на 11 проруски партии в Украйна

"Решихме да организираме тези класове по рисуване, за да могат децата да правят нещо, което са свикнали при обичайни обстоятелства. Нито едно дете не заслужава травмите, които нанася войната. Нито психологическите, още по-малко физическите", каза учителката от Лвов Елена.

Същевременно папа Франциск изненадващо посети детска болница в Рим. Там са настанени деца, които имат нужда от специално лечение, но са били принудени да бягат от Украйна. Повече от 50 украински деца са минали през болницата откакто започна войната. 19 остават там и в момента.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.