Разказ на Дора Костова , Дмитрий Петков и Таня Доценко

Сигналът за първите удари в Одеса се чу по време на  жива връзка в ефира на NOVA с украиненца с български корени Дмитрий Петков.

„Още върви въздушна тревога, не я чувате, защото е много далеч и имаше някакви експлозии”, сподели той в ефира.

Свикнал със звука на войната,  Дмитрий вече не го приема като заплаха. По-късно обаче разбира  новината.

„Помислих , че е противовъздушната отбрана, но се оказа , че руски кораби стреляха. Има повредени жилищни сгради и няколко разрушени”, добави той.

Въпреки атаката,няколко часа по-късно , докато разговаряме, Дмитрий се разхожда спокойно в центъра на Одеса.

„Времето е хубаво, сигнал засега няма. Решихме да се разходим малко, защото то не може и цялото време да седиш в апартамента вкъщи, може да станеш много нервен”, казва още той.

А картината наоколо с нищо не говори за военни действия в града.За кратко ни показва само защитните съоръжения. Далеч  по-тежка е ситуацията в украинската столица.

На около 100 км от нея в района на Житомир намираме преподавателката от Киевския университет Таня Доценко. Интернет вече няма.

„Бомбардират се и жилищни сгради. Няколко дни имаше и в един жилищен блок, точно в моя район Омблом, на няколко метра от моя блок. Имаше и пожар и жертви”, казва тя.

Таня обмисля план как да се върне в Киев, въпреки че домът й е в центъра на разрушенията.

На повече от 1200 километра от нея, футболен клуб „Пирин” приготвя автобуса си за път. Тръгват към Болград, за да занесат хуманитарна помощ за нуждаещите се. А на връщане са готови да вземат 35 бежанци.

„Влизаме в зона на война, надяваме се в края на седмицата - живи и здрави, четвъртък, петък да са тука с хората”, казва техническият директор на „Пирин” -Благоевград Таско Тасков.

„Няма да лъжа, притеснявам се за хората, които тръгват, те не отиват просто до границата, те ще влязат вътре в Украйна, а там е сложна зона, близо до Одеса, падат бомби, чуват се експлозии”, добавя сибственикът на клуба Пол Белгур.

Общината и футболният клуб ще помогнат за настаняването на украинските граждани.

Войната в Украйна днес

Бесарабската българка в Одеса Дора Костова също коментира, че в града е спокойно - магазините и пазарите работят и няма атаки, на каквито сме свидетели в Харков или Мариупол.

Костова разказа и за промяната, която вижда в хората след началото на войната. „Всеки е загрижен от това, което става. Всеки иска с нещо да съдейства, за да се спре това, което е сега”, допълни бесарабската българка.

 

 

 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Георги Генов