Прокуратурата излезе със заключения и решения по случая

Почина бебето, на което бе нанесена тежка телесна повреда в болница в Търговище. Детето било настанено в неонатологията, тъй като било родено преждевременно. На 28 февруари обаче било заварено от сутрешната смяна в недобро състояние. Направеният скенер показал тежка черепно-мозъчна травма.

Окръжната прокуратура в Търговище поема работата по досъдебното производство по случая. В хода на разследването било установено, че се касае за "причиняване на телесна повреда поради немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност, представляваща източник на висока опасност". Акушерка, изпълнявала служебните си задължения във времето, когато се е случил инцидента, е привлечена към наказателна отговорност. 

Делото е възложено на следовател от Окръжния следствен отдел. Назначена е допълнителна комплексна съдебно-медицинска експертиза.

От обвинението обясниха, че ще има преквалифициране на обвинението. То няма да е причиняване на тежка телесна повреда, поради немарливо изпълняване на служебните задължения, а ще е причиняване на смърт по непредпазливост.

От болницата отказаха коментар. Акушерката не е в града и не може да бъде открита.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.