Само 10% от инцидентите се случват на такава височина, заяви авиоекспертът Бакалов

Пътнически самолет със 132 души на борда се разби в небето над Китай, няма оцелели. Според авиоекспертът Марио Бакалов инцидентът се е случил на необичайна височина - 9000 метра. "Само 10% от авиокатастрофите се случват на такава височина по време на крайцерски полет. Не е обявена авария. Самолетът е изгубил близо 30 000 фута височина за 2 минути, което означава, че е имал вертикален полет", обясни той в "Твоят ден". И допълни, че причините за инцидента ще се изяснят когато бъдат намерени двете черни кутии на самолета.

Пътнически самолет се разби в Китай (ВИДЕО)

"Често целият процес на анализ отнема две години. В авиацията има много фактори, които довеждат до фатален край", разкри експертът. Сред причините може да са сблъсък с друго въздухоплавателно средство, тероризъм или експлозия, както и щети по структурата на самолета. "Някои от хората казваха, че в клипчетата не се вижда опашката на самолета. Това може да е резултат от силната вертикална скорост", посочи Бакалов.

Няма оцелели след самолетната катастрофа в Китай (ВИДЕО)

По думите му самолетът е бил на близо 7 години и не е "Боинг Макс", известен с многото си инциденти. "Доколкото знаем този конкретен самолет не е имал технически проблеми. Преди да излети той минава през много проверки", отбеляза експертът.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

Редактор: Цветина Петкова