Според Любомир Кючуков пък Русия има интерес от примирие със Зеленски, а не да го подмени

"Преговорите Украйна - Русия са обречени на неуспех, Украйна ги провежда в свят, който вече не същестува - този преди военните действия. Щом НАТО и САЩ няма да се включат на територията на Украйна, тя излиза извън орбитата на проблема с влизане в Алианса. Светът не е в криза, ще бъде скоро в катастрофа". Това заяви международният анализатор Боян Чуков за "Твоят ден".

Според него най-многочислената част от украинската армия беше съсредоточена в Донбас, но тя е обкръжена, а така Киев не може да получи подкрепление. "Най-вероятно Одеса ще бъде заобиколена, руснаците ще се опитат да избегнат сражения вътре в града. От ден и половина се създава руска военно-гражданска администрация, за да поемат контрол над населените места", подчерта той. 

По думите му Русия върви целенасочено към скъсването на отношенията със световната общност. "Не се стремят да възстановят отношенията си със Запада. Съвсем целенасочено се ориентира към останалата част от света. Голям смут внесе заплащането на газ с рубли. Не е изключено скоро да имаме проблем и с нефта. 

Протест в покрепа на Украйна се проведе в София

От своя страна дипломатът Любомир Кючуков смята, че най-притеснителното е, че съдбите се превръщат в числа. "Русия няма политическия ресурс да защити военния си успех на терен. Затова има интерес от примирие със Зеленски, а не да го подмени. Само това би му дало тежест и тогава би било двустранно. Според него въпреки, че преговорите между Русия и Украйна са добър знак, в тях липсва чувството за спешност", коментира той. 

За него първата задача е спиране на военните действия."Най-лесно решим е казусът за нечленството на Украйна в НАТО, много по-трудни са въпросите с Крим, Луганск и Донбас", изрази своите опасения дипломатът.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.