Правителството ще продължи работата по законодателство за забрана на вноса на изделия от желязо и стомана

Обединеното кралство обяви днес, че е наложило нови санкции на 206 физически лица в отговор на руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

Те включват и 178 души, които са подкрепяли поддържаните от Русия отцепили се региони в Украйна.

Финансовият министър на САЩ: Няма да толерираме подкопаване санкциите срещу Русия

Външното министерство в Лондон съобщи, че сред санкционираните са Александър Ананченко и Сергей Козлов, които са дефинирани като "самозван министър-председател на т.нар. Донецка народна република и ръководител на правителството на т.нар. Луганска народна република".

Обект на санкции стават президентът и съсобственик на компанията "Лукойл" Вагит Алекперов и ръководителят на украинска опозиционна партия Виктор Медведчук. Санкционирани са и близки на руски олигарси, след които Павел Езубов, братовчед на руския милиардер Олег Дерипаска, и Нигина Заирова, помощник на бизнесмена Михаил Фридман.

Сръбският вътрешен министър: Няма да въвеждаме санкции срещу Русия

Мария Лаврова, съпругата на руския първи дипломат Сергей Лавров, подлежи на забрана за пътуване и замразяване на активи. В списъка са също Елена Тимченко - съпруга на предприемача Генадий Тимченко, сестрите на Алишер Усманов Саодат Нарзиева и Гулбахор Исмаилова, генералният директор и съсобственик на "Сургутнефтегаз" Владимир Богданов, президентският съветник Андрей Фурсенко, вицепрезидентът на Газпромбанк Сергей Фурсенко.

"В резултат на ужасяващи ракетни атаки срещу цивилни в Източна Украйна, днес санкционираме онези, които подкрепят незаконно отцепили се региони и са съучастници в зверства срещу украинския народ", заяви външният министър Лиз Тръс.

Путин: Русия ще започне проучвания на Луната

"Ще продължим да се насочваме към всички, които подкрепят и съдействат на войната на Путин", допълни тя.

Правителството ще продължи тази седмица и работата по законодателство за забрана на вноса на изделия от желязо и стомана и износа на квантови технологии, усъвършенствани материали и луксозни стоки.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.