Продължават и ударите по населени места в Източна Украйна

Най-малко седем души са загинали, а поне 11 други са ранени, след като Русия бомбардира цели в западния украински град Лвов. Москва продължава ракетния обстрел и по редица населени места в източната част на Украйна. За втори пореден ден няма да има хуманитарни коридори за евакуация на цивилните, след като Киев и Москва не успяха да се споразумеят за тях.

Снаряд падна върху детска площадка в Харков, най-малко трима загинаха

Драстична промяна настъпи тази сутрин за жителите на Лвов. Западният украински град оставаше относително безопасно място поне до днес, когато пет руски ракети удариха завод за военна техника, но и гражданската инфраструктура.

„Агресорът целенасочено извършва геноцид. Седем души са били убити и още 11 ранени - 7 души, които са имали планове за живота и бъдещето си, днес животът им е приключил”, коментира кметът на Лвов Андрий Садовий.

През последните дни Русия поднови обстрела на редица украински градове, включително и на столицата Киев. „Руските войски подготвят офанзивна операция в източната част на страната ни, която ще започне съвсем скоро. Те искат буквално да унищожат Донбас”, посочи президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Песков: Украйна не е последователна в мирните преговори

Въпреки твърденията на Русия, че ще обърне поглед към Донбас, анализатори смятат, че последните удари срещу Киев и Лвов са отмъщение за крайцера „Москва”. Потапянето на флагмана на Черноморския флот е най-голямата загуба на руски боен кораб от Втората световна война насам.

„През нощта високоточни ракети са унищожили 16 украински военни съоръжения - включително 5 вражески командни поста, депо за горива, три склада за боеприпаси”, обясни говорителят на Министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков.

Владимир Путин пък заяви, че Западните държави сами са навредили на икономиките си, налагайки санкции на Русия. „Санкциите вкараха автогол на инициаторите си. Имам предвид увеличаване на инфлацията, безработица и влошаване на икономическата динамика в Съединените щати и Европа.  Намаляване на стандарта на живот за европейците и обезценяване на спестяванията им”, подчерта той.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Руските артилерийски атаки продължават

Финансовата стабилност и възстановяването на Украйна бяха основна тема на разговора на управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева с президента Зеленски. „През всеки един месец от войната имаме бюджетен дефицит от около 5 милиарда долара”, каза украинският държавен глава.

Почти 5 милиона души са избягали от Украйна от началото на войната, съобщи ООН. Повечето от тях са жени и деца. 215 000 чужденци, предимно студенти и гастарбайтери, също са напуснали страната.

На този фон, католиците в Украйна отбелязаха тъжно Възкресение Христово, а православните - необичайна Цветница в условията на война.

„Децата ми се страхуваха да не дойда тук. Аз обаче не им казах и дойдох. Помолиха ме да не го правя, защото кметът Кличко призова хората да не се движат из Киев. Дойдох по малките улички”, Наталия Кузменко, жител на Киев.

 

 

„Не очаквам нищо добро от Русия. Те ще продължат да ни бомбардират, докато не ги победим. Те не са от хората, с които можете да преговаряте за нещо”, Микола, жител на Киев.

В Украйна има около 30 милиона православни вярващи, разделени между Украинската православна църква на Московската патриаршия и две други православни църкви, едната от които е независима Украинска православна църква.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.