РСМ трудно излиза от старатата югославска матрица, смята журналистът

Македонските политици винаги съзират коварство зад действията на България. Това каза в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS журналистът Костадин Филипов във връзка с посещението на българската делегация в Битоля и последвалите реакции. По думите му дори и при най-добронамерените действия от наша страна, съседите ни винаги са търсили задни мисли.

Премиерът и вицепрезидентът на посещение в Битоля (ОБЗОР)

„По време на всички кризи, през които сме помагали на Северна Македония, винаги се е търсело коварство и някакви стратегически резултати. Думата „провокация" винаги е била в устата на политиците в РСМ. Говорят се клишета. Не могат да излязат от матрицата, която старата югославска политика създаде. Бяха подразнени от това, че там отиде консолидирана българска делегация. Именно заради това политическата реакция след посещението ни при откриването на културния център беше толкова сериозна”, обясни той.

Според Филипов позицията на България за ветото върху РСМ трябва да бъде тази, която е формулирана в декларацията на НС, в решенията на Консултативния съвет.

„Това е държавна позиция. Затвърждаване на тази позиция ще бъде и напомняне за някои политици, за които има съмнение, че биха могли в последния момент да вземат някакво друго решение извън легитимните български институции. Такива слухове имаше за премиера. Но последно време много добре аргументира позицията си и няма да вземе никакво решение, извън управляващата коалиция”, допълни той.

Ковачевски: Посещението на българската делегация в Битоля разпали езика на омразата

По думите му македонски журналисти играят ролята на съветници и се опитват да моделират политиката на своите държавници.

„В материал на колега от РСМ беше описана идеята, че до края на френското председателство въпросът с ветото на Северна Македония трябва да бъде решен и да се окаже натиск над страната ни”, обясни той.

Костадин Филипов е на мнение, че влизането на РСМ в ЕС ще донесе позитиви за целия регион.

„Северна Македония върви в пакет с Албания. Можем да очакваме амортизиране на сръбското влияние в тези две страни. Ще има икономически позитиви също, ще се повиши доверието и стабилността в региона. Иска ми се тлееюият конфликт между РСМ и България да се реши възможно най-бързо, но не това да става за сметка на българските държавни интереси”, коментира още той.

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: