Мъжът, обвинен за смъртта му, е пуснат от ареста

Протест пред Съдебната палата в Пловдив. Жители на сопотското село Анево са недоволни, че шофьорът, прегазил 2-годишно дете на пътя, е пуснат от ареста, а тестът за наркотици е показал следи от марихуана. Днес апелативните магистрати повторно гледаха делото, като  потвърдиха мярката му „подписка” и така той окончателно остава на свобода.

Мотивите на апелативните магистрати са следните – чисто съдебно минало на мъжа като дългогодишен шофьор. Досега е имал само едно нарушение на пътя и то преди 20 години. Освен това няма опасност да извърши друго престъпление или да се укрие. Задължен е всеки ден да се подписва в Районното полицейско управление в Казанлък.  Родителите на загиналото дете определиха решението на съда като абсурдно и заявиха, че готвят нови протести.

Те застанаха пред съда с плакати и с настояване виновният шофьор да бъде задържан в ареста.

„Фактите, че е бил с дрогиран, причинил е смърт на пътя и живее основно в чужбина. Това трябва да се вземе предвид. Той трябва да остане в ареста”, каза Ивелина Станева, майка на загиналото дете.

„Това е недопустимо. Детенцето ми да го няма, а той да е на свобода.Искаме максимална присъда”, каза Станимир Станев, баща на загиналото дете.

Шофьорът, който блъсна пресичащата баба и 2-годишното й внуче, заяви, че се е движел с 30 километра в час. Детето загина на място, а жената е в тежко състояние в болница.

Наличието на марихуана е възможно да се дължи на лекарствата, които шофьорът приема или заради сгрешен полеви тест, обясни адвокатът му, който е поискал експертиза за това. Отрече възможността клиентът му да се укрие в Чехия.

„Самият факт, че днес се явява доброволно от Казанлък, значи че той няма намерение да се укрива. Ако е искал, досега е бил моментът”, заяви Владко Мерджанов, адвокат на шофьора.

Прокуратурата призова съда, ако не задържи мъжа, да му наложи следващата по-тежка мярка.

„Домашен арест, но основно да се вземе задържане под стража”, заяви Атанас Янков, прокурор в Апелативна прокуратура- Пловдив.

А протестиращите отвън поискаха не само справедливост, но и повече пешеходни пътеки.

„Шофьорите започнаха да карат супер безразсъдно. Никога не правят път”, каза Таня Киролова.

А родителите на загиналото дете си тръгнаха възмутени, след като чуха окончателното решение на съда.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.