По думите му БСП ще получи най-големи дивиденти, защото се държи най-адекватно

"Това спиране на газа сега показва, че не може да се разчита на Русия като на почтен търговски партньор. Тя е неискрена и лъжлива в отношенията си. Грешка е, че не сме си създали алтернатива. Причините за спирането на доставките са чисто политически. Русия се опитва да отсече главата на най-слабото звено. Липсата на позиция е най-глупавото нещо в съвременния свят". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS ген. Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба и експерт по международни отношения.

По думите му през последните 25 години не са били предприети никакви действия за подсигуряване на алтернативни източници на газ и затова са виновни всички политици. "Може да се окаже, че Петков е в много трудна позиция, защото всеки дърпа към себе си. Ако коалицията се провали, най-големият негатив ще бъде за "Продължаваме Промяната", която получи прекомерно голямо доверие срещу големи обещания. БСП ще получи най-големи дивиденти, защото се държи най-адекватно", предположи Гяуров.

Той припомни, че през 1997 г. за пръв път Русия ни спря газа заради промените в България, които Москва не харесваше.

"След средата на годината интерконекторът може да реши част от проблемите с доставките, но ни чакат големи трудности - не само за битовите потребители, но и за промишлеността. Русия знае на какво дередже сме и се възползва", смята Гяуров. И допълва, че се очаква дълга и кръвопролитна война между Русия и Украйна и в крайна сметка всичко зависи от това какво Путин е готов за обяви за победа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Цветина Петкова