Те са в неведение защо това се случва

Недоволство сред хотелиерите, настанили бежанци. Те все още не са получили пълния размер на помощта от държавата.

В хотела на Олег Костадинов са настанени 260 бежанци. "Получили сме 90% от заявената сума за помощ. Не знаем каква е методологията, по която се изчислява и къде можем да сме допуснали грешка. Няма комуникация с държавата', обясни той. 

На друг от хотелиерите, приютили бежанци са изплатени едва 50% от заявените средства, а той е в неведение защо не е цялата сума. "Туристическият данък е платен, всичко е платено. Когато на нас ни плащат, излизат по-малко нощувки от реалните, които сме посочили", обясни той.

 

 

Не смятаме, че има злоупотреби с настаняването на украински бежанци в родните хотели. Това мнение изрази в ефира на „Твоят ден” Бранимир Миланов от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. По думите му дори и да има подобни случаи, те не са в размерите, които държавата представя.

„Според нас няма неправомерни настанявания. Необходими са проверки и нещата да се уточнят. Говори се за около 3700 „мъртви души”, съмнявам се да е точно така. Ако все пак се установят нарушители, асоциацията ще реши как да бъдат санкционирани”, обясни той.

Миланов коментира още, че голяма част от хотелиерите не са получили средствата от държавата за настаняването на бежанците.

„За настанените от самото начало украинци по родното Черноморие хотелиерите не получават средствата, които трябва да получат навреме. Около 40% от помощите са изплатени по Южното Черноморие, в Златни пясъци например процентът е малко по-голям. Проблемът е, че има определени срокове за настаняването и грижата за тези хора, като изтече не е ясно какво ще се случва с тях”, допълни Бранимир Миланов.

Повече по темата гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.