Мярката е в сила от 1 май до 31 март догодина

Китайското финансово министерство свали на нула данъчната ставка при целия внос на въглища с мотив енергийна сигурност, укрепване на гаранциите на доставките и за насърчаване на развитието. Мярката е в сила от 1 май до 31 март догодина.

Пекин е най-големият световен вносител на въглища. Първото тримесечие на 2022 беляза спад на вноса и покачване цената на въглищата след руското нахлуване в Украйна.

Китай ограничава използването на изкопаеми горива

Сегашното решение за пореден път поставя под съмнение обещанията на страната в сферата на екологията като водещ замърсител в света. Китайското ръководство обеща ограничаване на потреблението на въглища след 2025 и Китай да стане въглеродно неутрална държава до 2060-та година.

Китай отново откри десетки затворени въглищни мини миналата година след многократно прекъсване на електрозаханването, повлияло отрицателно на икономиката. Също тогава стартира и изграждане на въглищни електроцентрали, които ще отделят годишно толкова въглероден диоксид, колкото целия щат Флорида.

Президентът Си Дзинпин призова наскоро за всеобхватна кампания за изграждане на инфраструктура на фона и на нарастващите страхове от въздействието на строгите вирусни ограничения върху засегнатата от COVID икономика. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Илиян Ушеров
Източник: БГНЕС