На нея беше и наш екип

Пилотите в „Граф Игнатиево“ готвят зрелищен въздушен спектакъл. На генералната им репетиция днес беше и наш екип.

„Възможността човек да усети мощта и магията на изтребителната авиация е определено твърде вдъхновяващо и е мечта, бих казал, за доста млади хора”, смята подполковник Любомир Славов, който е пилот в авиобаза “Граф Игнатиево“. Той е сбъднал младежката си мечта и от 22-години е пилот в авиобазата. Славов е един от онези, които със самолетите МиГ 29 пазят небето на България.

Излитане на пълен форсаж за маневрен въздушен бой - това, в което МиГ-29 е най-добър. Блокиране на летището и прихващане на нарушител. На височина от около 200 метра изтребители ще демонстрират маневриране за осигуряване на превъзходство във въздуха. Някои от разминаванията на асовете са на метри.

ПОДГОТОВКА ЗА 6 МАЙ: Военни край Ново село с демонстрация на уменията си

„По време на това маневриране скоростта обикновено варира между 300 и 800 километра в час, за да може във всеки един момент да въздейства огнево върху самолета нарушител”, обясни полк. Методи Орлов, зам.-командир на авиобаза “Граф Игнатиево“.

Във въздуха се появява двойка щурмови  самолети Су 25 от авиобаза „Безмер“. Те ще демонстрират атака по наземни цели. Гасене на пожар от въздуха, авиомедицинска евакуация и спасяване на катапултирал пилот. Задачите са поставени на пилотите на вертолети Ми-17 и Кугър от авиобаза „Крумово“.

Спектакълът в небето ще приключи със специален въздушен поздрав на военните пилоти и ще продължи 20 минути.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.