В петък от ДБ поискаха от парламентарната трибуна „мерки за депутинизация на България"

С около 20% ще бъдат увеличени пенсиите от 1 юли. Това ще бъде обявено днес окончателно като част от пакета икономически мерки. Това обяви пред NOVA депутатът от „Демократична България” Ивайло Мирчев.

Повишението на пенсиите е свързано и с отпадането на COVID добавките, които според Мирчев, „изкривяват целия пенсионен модел”. Той допълни, че общо 12 мерки ще бъдат обявени днес.

Относно отстъпката за гориво, Ивайло Мирчев каза, че на този етап остава предложението за 25 стотинки за литър. Най-вероятно те ще се дават след показване на лична карта.

Преди това той заяви, че е възможна нулева енергийна зависимост от Русия. В петък от „Демократична България” поискаха от парламентарната трибуна „мерки за депутинизация на България“. Председателят на ПГ Христо Иванов прочете декларация, с която предложи приоритети и мерки, които да залегнат в управленската програма на правителството и в законодателната програма на управляващото мнозинство.

Запитан дали по този начин от ДБ „не настъпват коалиционната мотика”, Мирчев каза, че просто отстояват принципи.

„Това, че Корнелия Нинова и БСП смятат Русия и режима на Путин за приятели на България, е притеснително. Опитваме се да им обясним, че няма как Путинова Русия да е приятел на България. Ние отстояваме принципи, не настъпваме мотики. Разчитаме, че нашите партньори имат здрав разум”, заяви Мирчев.

„Основният ни акцент е нулева енергийна зависимост от Русия и това е възможно. Има истински план за действие, не извиване на ръце”, заяви още депутатът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.