Той прогнозира 20% скок на парното и топлата вода от 1 юли

„България има техническа възможност да плаща в рубли за руски газ, но това крие рискове”. Това заяви в студиото на "На Фокус" министърът на енергетиката Александър Николов.

На въпрос дали двамата със Слави Трифонов са коментирали дали ИТН ще напусне коалицията, Николов заяви следното:

„Не сме говорили. Ангажиментът, който съм поел, е да си върша работата максимално добре. От там нататък политическите решения се обсъждат на друго ниво”.

Той заяви, че, ако е необходимо може да подаде оставка във всеки един момент. 

Той коментира и темата за газоподаването в България. По думите му, българското енергийно дружество и в момента спазва всички клаузи по договора си с „Газпром”, а руското едностранно е прекратило отношенията. Руски газ през България продължава да тече, но само транзит.

„Имаме техническа възможност да плащаме в рубли, но ако всички други детайли са по нормален начин и „Булгаргаз” не се подлага на риск. „Булгаргаз”има задължение - чисто търговско, да заявява съответните количества от договора. Благодаря на екипа на Българския  енергиен холдинг и на всяко едно дружество под шапката му. Всички управителни органи имат оперативна свобода да взимат решения. След проверка е установено, че от българска страна се спазват всички изисквания по договора с „Булгаргаз”. Това се прави с една цел - България да запази позицията си на лоялен и дългосрочен партньор", поясни енергийният министър.

В прекъсването на доставките на руски газ за различните държави, енергийният министър вижда една прилика – договорите на всички страни изтичат в края на годината.

В жизненоважни проекти се превръщат интерконектора с Гърция и терминала за втечнен газ в Александруполис. През юни се очакват и двата кораба с втечнен газ от Съединените щати. Детайлите от коя и чрез коя компания го купуваме засега не стават ясни.

2/3 от доставките на синьо гориво у нас отиват за топлофикациите. От 1 юли се очаква сериозно поскъпване на парното и топлата вода. Точните разчетите обаче не са обявени, но Николов предположи, че скокът ще е над 20%.

Целия разгвор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.