Президентът на България от 1997 до 2002 г. празнува своя 70-годишен юбилей

"Много ми се иска, поколенията един ден да кажат, че независимо от грешките, които сме допускали, в крайна сметка не позволихме да изгубим честта си". Това заяви Петър Стоянов,  президент на България от 1997 до 2002 г., който днес отбелязва своя 70-годишен юбилей и 25-ата годишнина от встъпването му в длъжност.

„Мислех, че с оглед на моя житейски опит – нищо не може да ме развълнува. Но днес съм искрено развълнуван. Освен рождения ми ден, който не е особено събитие – но този панел, както го нарекохте, беше важнен, защото ни върна 25 години назад. Но важното в него не е моето участие в тези три ключови събития, които наистина обърнаха посоката на страната ни”, подчерта Стоянов.

И допълни: „Ако имаме няколко романтични години в посткомунистическата история на страната ни – това бяха именно тези години. Искам да благодаря на всички, без които нещата нямаше да тръгнат в тази посока. Смея да кажа, че с посоката, която зададохме тогава – България върви успешно напред. Независимо от факта, че твърде много хора не успяха да впишат своите собствени съдби в този успешен национален вървеж. Независимо, че забравихме за онези, които остават извън борда дори на средното благоденствие в България”.

И отправи призив: „И ако си струва да кажа нещо – като призив към днешната политическа класа, това е - работете оттук нататък тази ножица все повече да се свива. Работете така, че да има все по-малко хора, които не усещат днешния успех на България”.

 

 

"След като преди 25 години успяхме да преодолеем онези трудности, съм убеден, че ще преодолеем и днешните трудности, каза пред журналисти в резиденция "Бояна" президентът Петър Стоянов (22 януари 1997 – 22 януари 2002 г.) преди началото на конференцията "Цивилизационният избор на България: 25 г. назад и още толкова напред (1997 – 2022 – 2047 г.)", която е посветена на него. 

"Това, което се случи преди 25 години, бяха три знакови събития, които до голяма степен определиха съдбата на България до днес, спомни си Стоянов - разрешаването на политическата криза на 4 февруари 1997 г., когато отказах мандат на БСП, подаването на молбата за членство в НАТО и споразумението за Валутния борд. И, когато днес всички новини започват с това в каква тежка криза живеем и в какво тежко време сме, ми се ще да напомня, че времето отпреди 25 години беше може би най-тежкото в новата българска история", отбеляза той.

Стоянов напомни: "Тогава нямахме 125 милиона, за да си платим житото, България оставаше без хляб, сметките ни бяха блокирани, защото страната ни беше във фалит, но той заяви, че е оптимист, че България върви напред и нагоре, независимо, че у нас продължава да има хора, които носят бремето на прехода".

Ако трябва днешните политици да мислят, то е как, вървейки нагоре, развивайки се икономически, България да успее да обърне внимание на тези хора, които са най-малко защитени, посъветва Стоянов.

Според него идеята да се следва сляпо и винаги общественото мнение в някои исторически моменти може да се окаже неправилната идея. В определени исторически моменти всяка страна има нужда от лидери, които да прогледнат няколко десетилетия напред, отбеляза президентът.

Петър Стоянов е убеден, че начинът да се излезе от кризата е да си повярваме. Ние не можем да стоим на края на стола в Европейския съюз като в последния момент поканен роднина от провинцията, задължително трябва да имаме своя физиономия, свое мнение, свой ясен изказ, каза президентът. Не можем непрекъснато да се тревожим дали сме оценени и дали сме получили достатъчно поздравления и да изпадаме в униние, когато не ги получим - иска се самочувствие, категоричен е Петър Стоянов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА