Ожесточени сражения продължават да се водят в източните украински градове Северодонецк и Лисичанск

Скандал в Съвета за сигурност на ООН, където посланикът на Русия напусна демонстративно заседанието.Това стана, след като председателят на Европейския съвет обвини Москва за глобалната криза. 

Пред Съвета за сигурност на ООН, Шарл Мишел каза, че е видял милионите тонове пшеница на пристанището в Одеса, които стоят там заради руската морска блокада. .

“Да бъдем честни - Кремъл използва хранителните доставки като невидима ракета срещу развиващите се държави. Драматичните последствия от войната на Русия се разпространяват по целия свят. А това повишава цените на хранителните продукти, води до обедняване на хората и дестабилизира цели региони”, заяви председателят на Европейския съвет.

САЩ и Европа призоваха Русия да прекрати сексуалното насилие във войната в Украйна

След като Мишел обвини руските войници във военни престъпления, включително сексуални посегателства, поледва незабавната реакция на руския представител. 

“Още един път искам категорично да отхвърля всякакви обвинения в сексуално насилие срещу руските военни! Заклеймявам тази лъжа!”, заяви Василий Небензя, постоянен представител на русия в ООН.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се опитва да договори сделка за възобновяване на износа на храни от Украйна. В страната са блокирани повече от 20 милиона тона пшеница, която трябва да бъде превозена с кораби. 

ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Продължават ожесточените боеве в Северодонецк

“Разминирането на пристанището в Мариупол е завършено. То функционира нормално и прие първите товарни кораби. В Бердянск пристанището също работи. Доставките на зърно могат да бъдат възобновени от тези пристанища”, каза руският военен министър Сергей Шойгу. 

Ожесточени сражения продължават да се водят в източните украински градове Северодонецк и Лисичанск. Президентът Володимир Зеленски обяви, че целта на Киев е да си върне контрола върху цялата територия, окупирана от Москва.

“Ситуацията на изток е трудна, особено в Северодонецк. Те ни превъзхождат по брой, те са по-силни. Но въпреки това мисля, че имаме всички шансове да се спечелим по тази ос”, заяви украинският президент. 

Телата на 160  украински войници, убити при сраженията в Мариупол и в завода Азовстал, бяха предадени на Киев. Двете страни водят разговори за съдбата на 2500-те защитници на стоманодобивния комплекс. Украйна иска всички те да бъдат върнати, но руски депутати настояват членовете на батальона Азов да бъдат изправени пред съд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.