Русия обстрелва и последния ключов мост, водещ към града

Северодонецк е на път да бъде откъснат от света. Русия обстрелва и последния ключов мост, водещ към града в Източна Украйна. Под постоянен обстрел е и индустриалната зона Азот, в която се крият около 500 цивилни. Властите в Северодонецк обявиха, че ако последният мост бъде унищожен, то градът ще бъде изцяло откъснат от Украйна.

„Честно казано, дори не мога да го опиша. Ситуацията се променя всяка минута. Сега е тихо, но внезапно може да се промени. Понякога обстрелите стигат до нас от различни страни”, казва Васил, който е доброволец в армията на Украйна.

Русия взриви мост край Северодонецк, важен за евакуацията на цивилни

Украинските войски в Северодонецк трябва да се „предадат или да умрат”, поиска представител на самопровъзгласилата се Донецка народна република. По думите му украинските сили няма да могат да напуснат ключовия град. Междувременно, властите в Москва заявиха, че ракетите им са унищожили голямо количество оръжия и военна техника, изпратени от Съединените щати и европейски държави в източната част на Донбас. „Високоточни ракети, базирани в района на жп гарата в Донецка народна република, унищожиха голям склад с оръжия и военна техника, доставени за украински националистически групировки, включително от Съединените щати и от европейските страни”, каза говорителят на руското Министерството на отбраната Игор Конашенков.

Русия е започнала разполагането на войници от запаса в Донбас, където да подкрепи нападението си срещу Северодонецк, това заяви украинският президент Зеленски. Именно в ключовия град се водят, по думите му, ожесточени боеве буквално на всеки метър.

Би Би Си: Русия използва касетъчни бомби в Украйна

„Руската армия се опитва да мобилизира в Донбас военните от запаса. Но какъв запас имат сега - изглежда се опитват да хвърлят в битка лошо обучените военнослужещи и тези, които са били вербувани чрез тайна мобилизация. Русия може да подмине 40 хиляди загинали войници през юни. В никоя друга война през всичките десетилетия не са губили толкова много”, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Правозащитната организация „Амнести интернешънъл” обвини Русия в извършването на военни престъпления. От там твърдят в доклад, че руската армия редовно е използвала забранените от международна конвенция касетъчни бомби в Харков. От началото на войната кметството в Харков отчете 606 убити и повече от 1200 ранени цивилни.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в Instagram, Twitter, Telegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.