Разкрива ги майсторът Серджо Дондоли

„Добрият сладолед е наистина добър, когато съставките са подбрани със сетивата и човекът, който го създава, има техническите познания, за да обработи тези съставки по правилния начин”. Така, в едно изречение, джелато майсторът Серджо Дондоли описва тайната за приготвяне на неустомито ледено изкушение.

Дондоли живее и работи в градчето Сан Джиминяно, на 40 км от Флоренция. Казва, че от десетилетия насам там джелато според старата италианска традиция – с натурални съставки.

„Има два вида сладолед - млечен и плодов. Разликата е в млякото. В плодовия няма такова, нито негови производни”, обяснява Дондоли.

Той определя машината си за приготване на джелато като музикален инструмент и е категоричен, че истинският майстор чува, когато сладоледът е готов.

Относно вдъхновението за измисляне на нови и нови вкусове Дондоли споделя, че понякога получава просветление, а друг път просто сънува изкушаващи комбинации.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.