От Асоциация на малките търговци прогнозират, че едва 10-20% от членовете им ще я въведат

Зареждаме с остъпка от 25 стотники на литър по бензиностанциите от днес. Намалението важи само за леките автомобили и моторите срещу предоставяне на талон. От намалението не може да се възползват фирмени автомобили, а само тези, които са регистрирани на физически лица.

Оказа се обаче, че отстъпката не се предлага навсякъде. Това стана причина и за опашки там, където я има. Най-често от 25 стотинки на литър можем да се възползваме на големите бензиностанции у нас. За това е много важно преди да заредим личния си автомобил да попитаме дали предлагат отскъката.

Проверка на NOVA показа, че на места, където са избрали да въведат отъпката, софутерът не зарботи.

Държавен вестник обнародва решенията за ДДС на хляба и отстъпката за горивата

„Реално вече отстъпката е факт и всеки може да се възползва на обектите, които имат желание и възможност да я предоставят за горивата, посочени в Закона за държавния бюджет", каза Георги Тенев от Асоциацията на българските търговци на горива.

Според Тенев за решението на един търговец дали да предоставя такава отстъпка или не водеща е икономическата тежест. "Със сигурност големите вериги имат такава възможност. За един малък обект месечно отстъпката ще излезе около 75 хиляди лева, като не броим актуализацията на софтуера, която той трябва да направи като инвестиция", обясни Тенев.

Софтуерът е необходим, за да може да се издаде разширен фискален бон, в който е отразена е отстъпката.

Иначе според търговци процедурата отнема между 5 и 15 минути. На каса представяме талона на личния си автомобил. Служителят на безниностанцията проверява дали е на фзическо лице и дали категорията му отговаря на изискванията за държавната отстъпка.

Екип на NOVA провери на практика. Заредихме А-95 за 50 лева. В резервоара си получихме 14,75 литра горивао, за което платихме 46,31 лв. Отстъпката - 3,69 лв. - бе отразена в касовия бон.

Потребитебите трябва да знаят, че когато отидат на обект за зареждане, трябва да питат дали той я предлага. Екип на NOVA провери и в Пловдив дали малките бензиностанции предлагат отстъпката. Оказа се, че в събота сутринта очакваното лудо обикаляне на шофьорите за евтино гориво не се оправда. 

Бензиностанциите дават отстъпката от 25 ст. за литър гориво по желание

Георги Паничарски, член на УС на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива коментира: "Колегите от по-малките населени места няма да се включват, защото не могат да осигурят финансов ресурс за това. Около 10-20% от членовете на нашето сдружение само ще се включат. Някои от тях обаче едва ли ще могат да започнат да предлагат отстъпката от днес. Една част от тях ще го направят от другата седмица".

Той прогнозира за собствениците на малки бензиностанции или фалити, или 2-3 месеца изправяне пред невъзможност да си покрият разходите.

"300 лв без ДДС е само софтуерът. Няма яснота колко ще струва в края на месеца инсталирането на протокола, с който ще се подават справките към НАП за зареденото количество гориво и номерата на автомобилите. Това е е допълнителен разход", посочи Паничарски.

Той не вижда какъв ефект може да има мярката за цените на горивата. 

Повече гледайте ще във видеоматериалите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.