Той надви австралиеца Ник Кириос

Световният номер 3 Новак Джокович надви австралиеца Ник Кириос и спечели титлата на турнира „Уимбълдън” при мъжете. Това е четвърта поредна и общо седма титла за Джокович от турнира. 35-годишният тенисист победи на финала в Лондон Ник Кирьос с 4:6, 6:3, 6:4, 7:6(3), пише gong.bg.

СНИМКИ ОТ ТРИУМФА ВИЖТЕ ТУК

По този начин Джокера се приближи само на титла от своя голям съперник Рафаел Надал, който има 22 титли от ГШ. Другият му конкурент – Роджър Федерер, остава на третата позиция с 20 трофея, въпреки че има титла повече от „Уимбълдън”.

ПЪРВИ СЕТ

Въпреки че започна мача с двойна грешка Джокович натисна здраво в течение на подаването си и нямаше особен проблем да затвори. Още в първия си сервис-гейм пък австралиецът пусна подаване отдолу, което обаче загуби при 40:0 в своя полза. Нямаше обаче шанс да изпусне и направи 1:1 с ас на втори сервис. Ноле спечели  първо по-дълго разиграване за 15:0 в третия гейм, но след това Кирьос отново показа класа от основната линия и направи уинър за 15 равни. Вторият ас на сърбина пък бе последван от грешка с предната страна на ракетата на съперника му - 40:15. Невърнат сервис сложи край на гейма - 2:1. 

Джокович и Кирьос на вечеря след финала в Лондон, победителят плаща сметката

Второто подаване на 27-годишния тенисист започна с ас и още една бомба с 212км/ч. Една комбинация сервис-мрежа и едно воле направиха набързо 2:2. Сърбинът почна с ас, но после елегантна къса го развенча. Лош подсечен бекхенд и още една къса дадоха 2 брейкбола на Кирьос. Джокович отрази първия, но при втория прошка нямаше - пробив за австралиеца. В сервис-гейма си Кирьос затвърди брейка по изключително категоричен начин - на нула. 20-кратният победител от ГШ отговори със същото - гейм на нула за 3:4.

С новия комплект топки Кирьос даде супер сервис по правата, последван от още един хубав начален удар за 30:0. Още един светкавичен сервис на Кирьос - 220 километра за 40:0, и още един невърнат за втори пореден гейм на нула за по-нискоранкирания играч. Джокович остана в първия сет с поредица силни начални удари за 4:5. Двамата взеха последните четири гейма в сета за под 4 минути! Кирьос стартира десетия гейм с хубав сервис за 15:0. Последва дълго разиграване, в което Ноле сбърка с подсечен бекхенд, но Кирьос веднага "върна жеста" със същото. Грешка на мрежата при опит за комбинация "сервис-мрежа" направи 30 равни. Невърнат втори сервис пък даде сетбол на Ник, който бе опропастен с непремерен бекхенд. Още един невърнат сервис по правата даде нова точка за сета, а поредният ас му даде и сета.

Кирьос застава на пътя на Джокович към седма титла от "Уимбълдън"

ВТОРИ СЕТ​

​Джокович започна с много сериозна заявка втория сет, печелейки подаването си категорично. Австралиецът не започна добре подаването си - с лошо излизане на мрежата, но два добри първи удара го измъкнаха от изоставането с 0:15. Кирьос обжалва един ретур на Джокера при 15:40, а поредният невърнат сервис изравни за 1:1. Непредизвикана грешка на шампиона завърза гейма неочаквано при 30:30, а впоследствие дълго разиграване от 23 ударазавърши с неточност от австралиеца. Изящна къса топка на Ноле му заслужи аплодисменти за 2:1. 

Четвъртият гейм в сета бе ужасен за Кирьос, като той бързо изостана с 0:30, а в крайна сметка допусна и пробив на нула след дълго разиграване. Ник опита бърз отговор, въпреки че тръгна мудно в подаването на Джокович. Той стигна до дюс с хубав бекхен, но две грешки от същия удар дадоха четвърти гейм в сметката на Ноле. Австралиецът изпрати най-лесния си сервис-гейм в средата на сета, въпреки че направи и първата си двойна грешка. Канберецът изтласка Ноле от корта в опит да върне пробива в седмия гейм, но достигна едва до 40:30, когато пресили бекхенд. Кирьос остана в сета с не особено лесен гейм, при който шампионът наниза две точки, но хубав начален удар на австралиеца му даде трети гейм в актива.

При подаването на Джокович Кирьос дръпна с 30:0, след като при уникално разиграване достигна до почти невъзможна къса, превръщайки я в уинър. Дълбок ретур на втори сервис смути Джокера, който изкара форхенд в аут и даде три брейка на Ник. Първите два шанса за пробив бяха предотвратени с хубави начални удари от Ноле, за третия пък австралиецът сам прати топката в мрежата. Пресилен форхенд на сърбина даде нов шанс за брейк на Кирьос, но и той бе отразен с дропшот. Сетболът пък бе реализиран със сервис в тялото на съперника - 6:3 във втория.

ТРЕТИ СЕТ

Още в първия гейм на третия сет Кирьос бе принуден да отразява брейк, но той се справи блестящо, изтласквайки Ноле от корта и гарнирайки комбинацията със сечен удар от мрежата. При втория шанс Кирьос привика Ноле на мрежата и с бекхенд-уинър го матира. Толкова дългият гейм за австралиеца бе приключен с ас. Когато първият сервис на Ноле влизаше, сърбинът печелеше лесни и бързи точки, но лош бекхенд за малко да му изиграе лоша шега. Къса топка му помогна да поведе с 40:30, а после грешка от задната страна на ракетата на Кирьос приключи гейма - 1:1. Кирьос пак имаше трудности, както в предния сет, като дори се стигна и до дюс, но показа здрави нерви и взе втори гейм. Вторият гейм в актива на Джокера пък дойде след феноменален бекхенд по правата.

Петият гейм в сета отново не мина без реплики на Кирьос към съдията на стола. Сервисът на австралиеца не спореше, както му се иска, но все пак дръпна с гейм преднина преди подаването на шампиона. Джокович отвърна с много спокоен гейм, в който първо привика Кирьос на мрежата и го наказа с бекхенд, а после един хубав начален удар му даде солидна преднина. Фантастична къса от бекхенд пък направи 3:3.

Рибакина победи Жабер и триумфира с титлата на "Уимбълдън"

Ник почна своето подаване с ас, но за 15:15 направи двойна грешка, а после бе "приспан" с бекхенд по диагонала. за втори път ястребовото око влез в действие с гейма, като отново в ущърб на Кирьос за 30:30. Още един начален удар направи 3:4 за австралиеца. Джокович увеличи асовете на 9, а после препарира съперника с красив форхендот дъното на корта, кацнал на линията. Неотразен сервис доведе до 40:0, а бекхенд по правата скоропостижно приключи гейма в полза на шампиона. В следващия гейм изглеждаше, че Кирьос няма да има проблем, но няколко грешки, една от които двойна дадоха скрит сетбол на Джокович - 5:4 за шампиона. Кирьос не посрещаше зле в десетия гейм, а и Ноле помагаше доста. Все пак два пресилени форхенда наклониха везните в полза на Джокович, който прибра третия сет.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

Кирьос започна мотивирано сета, въпреки че трябваше да изчака по-дълго в паузата, защото Джокович се преобличаше. По подобен начин на последния си сервис-гейм той набързо поведе с 40:0. Ноле наниза точка, но до по-сериозен срив този път не се стигна, защото австралиецът реализира бекхенд-уинър за 0:1.Добра къса топка и спечелено дълго разиграване от основната линия с бекхенди изведе Джокович до 30:0, а 11-ият му ас направи 40:0. Успешен бекхенд по правата приключи гейма в полза на шампиона. Доминацията на сервиращите бе удължена от Ноле, който заби ас номер 13, о после добави още три уинъра за 3:3.

Австралиецът наниза ас номер 26, последван обаче от шестата двойна грешка за 15:15. На свое подаване Джокович поведе с 30:0, но далеч не след лесни точки, а след по-дълги разигравания от основната линия. 14-ият му ас увеличи аванса му в цифровото съотношение, а нов бекхенд в мрежата на австралиеца сложи край на гейма – 4 равни. В деветия гейм двамата вървяха точка за точка, докато Кирьос не изненада Джокович с хубав ретур-уинър. Все пак сърбинът не се смути и прибра гейма. В шестия гейм на сервис на Кирьос отново се стигна до реплики между канбереца и съдията на стола. В крайна смета грешките на рефера не оказаха влияние и австралиецът с безупречен ас си гарантира поне тайбрек в четвъртия сет - 5:6. Джокович изпитваше известни труности на подаване, докато австралиецът посрещаше много добре, както се случи в течение на четвъртия сет. На втори сервис при 30:30 Ноле взе ключова точка, гарнирана после с форхенд право в мрежата.

Тайбрекът стартира с минипробив за Джокера след двойна на Кирьос. Воле на сърбина на мрежата пък направи 2:0. Ноле обаче "върна жеста" с минипробива за 2:1. Дълго разиграване от дъното на корта направи преднината на по-възрастния тенисист 3:1 след форхенд аут. Последва и бекхенд извън опразнения корт за четвърта точка на Джокович. И трето разиграване беше опропастено от Кирьос след форхенд в мрежата. Новак стигна до цели 5 шампионски точки - първите две отразени от канбереца до 6:3, бекхенд в мрежата обаче донесе четвъртата поредна титла от „Уимбълдън” на Новак Джокович.

Джокович говори веднага след награждаването си, като разкри за отношенията си с Ник Кирьос и какво го очаква днес след триумфа. На днешния 10 юли сърбинът и неговата половинка честват 8 години.

„Знам, че е трудно да намираш думи след загубата, ти и екипът ти направихте всичко най-добро. Настилката ти пасва, уважавам те много. Ти си изумителен талант. Виждам, че ще можеш да пробиеш в късните етапи на шлемовете. Обсъждайки отношенията ни – не вярвах, че ще кажа това“, заяви с усмивка Джокович.

„Надявам се приятелството ни да продължи още дълго. Той загуби, защото се бяхме хванали на бас за вечеря. Да започнем с питиета, няма как жена ми да ме пусне на дискотека“, продължи с шегите Ноле.

„Този турнир значи много за мен и семейството ми. Това е най-специалният турнир. От едно малко курортче в Сърбия видях как Сампрас печели през 1992 година. Първата ми снимка беше от трева, от „Уимбълдън”. Винаги съм мечтал да съм тук. Всеки път означава повече и повече за мен да съм тук с трофея в ръцете си“, добави той.

„Докосвайки тревата, особено тази година – всичко е толкова директно към тенисиста. Най-историческият турнир. Тук е дъщеря ми, жена ми. Тя все още няма 5 години и е рядкост да гледа мачове. Може би догодина ще гледа повече. Благодаря на всички – родителите ми, всички, които са там. Само синът ми липсва, май играе сет с Боб Браян някъде. Благодаря Ви, без вас нямаше да е възможно. Честита годишнина, скъпа! Това е подаръкът ми“, обърна се Джокович към щаба и съпругата си.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.