Президентът има седмица да реши на кого да връчи третия мандат

В петък президентът Румен Радев проведе консултации с всички парламентарни партии преди да реши на кого да връчи третия мандат. Равносметката - формациите от управляващата коалиция са готови да направят още един опит за кабинет. И посочиха червените линии, които ги разделят.

На масата стои и въпросът дали следващият кабинет да е политически, или експертен. Опозицията настоя за предсрочни избори. Мотивът им е, че възможностите на това НС са изчерпани. Още с встъпителните си думи държавният глава посочи потенциалните кризи пред един бъдещ кабинет - газовите доставки, поддръжката на пътища, парите по Плана за възстановяване и инфлацията.

„За да се справим с всичко това, ни трябва не просто сделка за ново правителство, а управление с хоризонт напред”, каза Румен Радев.

ПП при Радев: Не сме готови да дадем властта на шепа хора, които да ограбят народа

БСП влязоха при президента с конкретна заявка.

„За нас основата трябва да е програмата, която изготвихме преди седмици с ПП и ДБ. Премиерът трябва да е от ПП.  Предпочитаме политически прeд експертен кабинет, защото трябва някой да носи политическа отговорност”, каза Корнелия Нинова, председател на БСП

Претенции за премиерския пост нямат и от ИТН, но правителство със същите 4 партии може да има, само ако лидерите направят крачка назад.

„Би трябвало да се структурира коалицията по много по-човешки начин. Не бих казал, че ние сме напуснали правителството. Неспазването на националните интереси на една от партиите доведе до това”, заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.

ГЕРБ при президента: Страната е в серия от кризи, поемаме отговорността да намерим решения

Как да изглежда кабинетът при третия антикризисен мандат -  идея имат и от „Демократична България”.

„Ключовото нещо ще е диалогът и ще сведем до минимум условията, които ще поставяме. Политическата класа трябва да разбере, че хората очакват резултати, а не драми”, каза Христо Иванов, съпредседател на парламентарната група.

А може ли третият мандат да събере старата коалиция отново - отговорът на този въпрос президентът потърси от първата политическа сила.

„От вас зависи дали ако подкрепите мандата, може да се случи кабинет. Готови ли сте на диалог с всички политически сили от сегашната коалиция?”, попита Румен Радев и получи следния отговор от Кирил Петков:

„Много зависи и вашето решение. Ако е при нашите коалиционни партньори, ние ще сме диалогични с абсолютно всички, които могат да взимат сами решения и не са зависими от задкулисни играчи извън парламента”.

ДПС при президента: Нужни са предсрочни избори

Така от „Продължаваме  Промяната” намекнаха, че няма да затварят вратата за диалог.

„Единствената цена, за която не сме готови, е да дадем всички обществени средства на шепа хора”, поясни премиерът в оставка.

От гербовата зала на „Дондуков” 2  - опозицията и днес беше категорична - основите на 47-ото Народно събрание трябва да се изградят наново, с предсрочни избори.

„Предишната основа задава грешен модел. Свидетели сме на крива къща. Преди да се стигне до предсрочни избори, е важно какво има да се прави”, заяви Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

БСП при Радев: Ще положим усилия за работещ парламент по програмата ни с ПП и ДБ

„Трябва да се търсят устойчиви решения за България. Тук сме с целия си опит и експертиза”, каза Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

„Сегашният парламент в напълно фалирал. Това и слепите го виждат”, коментира Костадин  Костадинов, председател на „Възраждане”.

От тук нататък президентът има една седмица, за да вземе решение при кого да отиде третият мандат.

ИТН при Радев: Няма да поставяме червени линии

ДБ след консултациите: ПП получиха морален мандат, бъдещият премиер трябва да е техен

„Възраждане” при президента: Сегашният парламент фалира.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.