Виктор Стоянов от фондация "Македония" пък посочи, че предвидено и включване на българите в етническите разпоредби и квотите за прокурори и съдии

ЕК изисква РСМ да промени Конституцията си, като включи българите като етнос. Само тогава ще им бъде позволено започване на преговори. Това няма да се случи в близките месеци. Това коментира за "Твоят ден" по NOVA NEWS Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

По думите му подписването на двустранния протокол с РСМ е една малка крачка в процеса на евроинтеграция, който в продължение на години е бил запушен. "Предстои да се проведе първата конференция за започване на преговорния процес с Албания. Тя ще получи "зелена" светлина за започване на преговорите, двете страни биват разделени", посочи той.

МВнР публикува протокола, подписан от Теодора Генчовска и Буяр Османи (ДОКУМЕНТ)

Според него е нужен примерен урок по история, който да е обсъден от комисията и учебниците в РСМ да бъдат променени. "Нашата политическа криза няма да бъде повлияна много от казуса "Северна Македония".

Виктор Стоянов от фондация "Македония" допълни, че освен конституционните промени, е превидено и включване на българите в етническите разпоредби и квотите за прокурори и съдии. "Предстои дълъг и труден процес на реформи в Македония. Важно е България да подкрепи този процес, новите разпоредби ще регламентират правата на българите. Има остатъци от влиянието на Сърбия, с вчерашния подпис РСМ реши да се отдалечи от това и да се приближи до ЕС", подчерта той. И допълни, че сърбите имат пряко влияние в техните служби.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.