Вижте какво представлява вълнуващата, но и опасна сърф дисциплина

Хидрофойл сърф – един не особено безопасен, но изключително забавен спорт. Особеното при него е, че дъската буквално лети над водата. Предаването „Евромакс” на „Дойче веле” ни среща с професионалиста Нико Прийн. Той кара сърфа си в испанския град Тарифа, където целогодишно има идеални условия за практикуване на всички видове водни спортове.

Дъската на Нико има хидрофойл – подводно крило, което я издига на един метър над водната повърхност. Сърфистът казва, че с това средство може да се движи с висока скорост дори в спокойно време. Развива до 60 км/ч.

ЛЕГЕНДИ ЗА СТРАСТТА: Ексцентричният кайтсърфист Ник Джейкъбсън в България

Идеята е приложена в корабостроенето още през 1900 г., а сега подводното крило се използва и в много сърф дисциплини. Мачтата на хидрофойл сърфа е с размери между 80 и 110 см и крилото е монтирано върху нея – подобно на крилата на самолета. Освен това, то има много остри ръбове, особено задното.

За да може да лети над водата, Нико е вложил цели пет години в тренировки. А през 2024 г. хидрофойлингът за първи път влиза в олимпийската програма.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.