Творецът е известният художник Тео Янсен

Плажът е място за релакс. Ако обаче почивате на един от най-популярните морски курорти в Нидерландия – Шевенинген, на брега може да попаднете и на… плажно „чудовище”.

Сложните движещи се скулптури на художника и изобретател Тео Янсен изглеждат като живи фантастични създания, но всъщност се задвижват само от силата на вятъра. Представляват гениални изобретения, в които е вложена и нотка магия. Те могат да бягат, да пълзят и дори да летят.

Французойка превръща в шедьоври използвани бутилки, счупени слушалки и стари книги (ВИДЕО)

Янсен се занимава с това от над 30 години. Признава, че вече е пристрастен към тази своя дейност. Вдъхва живот на „чудовищата” чрез PVC тръби, свински опашки и много фантазия.

През годините творецът е изобретил повече от 50 сложни плажни скулптури. Много от тях са базирани на сложни механизми.

„Във всеки плажен звяр има нещо като гръбнак, който извършва кръгово движение, което се превръща в ходене”, казва Янсен, който е изучавал и физика.

Плажните „чудовища” притежават дори интелигентност. Така например те не влизат във водата и могат да придават натиска на вятъра с помощта на бутала.

Още за гениалните и изключително зрелищни конструкции гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.