Тази година е имало много загубени деца, основно на руски и украински родители

Повече от 1500 спасители бдят над туристите край морето и на басейни в хотелските комплекси за този сезон, като търсенето на гардове по водно спасяване е нараснало с 20 на сто, отчитат в бранша.

Петър Русев е лектор и оперен певец през зимните месеци, но през лятото от дълги години той работи едно и също всеки ден - морски спасител. 51-годишният гард обича професията си и буквално няма почивен ден през последните два месеца. С какво този сезон се отличава от отминалия, Русев отговаря без колебание.

"Тази година най-фрапиращо е че има много изгубени деца. Почти всеки ден, това беше проблема с който всеки ден се сблъсквахме почти, но радваме се че всичко мина без фатален край. Всички деца бяха намерени", заяви Петър Русев - спасител.

"ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА!": Как спасители заловиха мъж, задигнал вещи на плажуващи в Бургас

Основно загубените деца са на руски и украински родители, но не изключва и залисани в телефоните си български семейства. Сметките сочат, че за сезона търсените от гардовете загубени деца само по бургаското крайбрежие надхвърлят 40. Проверка показва, че с такива проблеми се сблъскват морските гардове и на останалите плажове по Черноморието.

"Примерно от единия край на плажа от първи пост, сме ги намирали чак тук на 10-ти пост което е разстояние от километър и половина и наистина е необичайно. Все пак това са километър и половина едно дете да го мине това са половин час и това е малко за родители от руски произход, които не си гледат децата и са малко разсеяни, създават главоболия и проблеми на спасителите", посочи Русев.

Лятото за Петър ще бъде запомнено и с инвазията на джебчии, която усложнява работата на спасителите. Защото вместо да бди за живота на плажуващите в морето, спасителят следи и пясъчната ивица.

Как да познаем мъртвото вълнение и какво да направим, ако попаднем в него

"Събота и неделя главно идват хора от вътрешността на страната с цел кражби. И се движат в групи, при нас наистина на централен плаж работят в тази насока, които са част от охраната. Ние специално работим с общинска полиция", коментира спасителят.

А иначе търсенето на кадри от водноспасителната служба е нараснало. За този сезон са наети повече от 300 души повече от отминалия, като в бранша са нараснали и заплатите.

"По наша статистика около 200 талона сме заверили. Знаете, че всяка година правоспособността на водния спасител е със заверка, но това е за Бургас. Заверките на талоите са в цялата страна, така че средно около 1500 човека заверяват талони", каза Виолета Радева - началник на БЧК Бургас.

Повечето спасители обаче предпочитали басейните в луксозните комплекси, където кражби и подводни морски течения няма.

"От курсовете които са изкарани за спасители, 80 към 20 са за басейн. Значи за морето няма кандидати, защото нормативите са завишени и в плуване, и в извличане и дефакто тук е по-опасно", предупреди Русев.

Репортер: Елена Танева

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.