Спрямо 2019г. спадът е 15-20%, според Асоциацията на туроператорите

Повече туристи в сравнение с миналата година. Въпреки това спадът е 15-20% спрямо 2019 г., преди пандемията. До 1 юни е имало 1,7 млн. нощувки. Очаква се ръст от 20-30%. Това коментира за "Твоят ден" по NOVA NEWS Димитър Попов от Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти.

С 45% повече жалби за изпуснати, отменени и закъснели полети

По думите му транзитно пребиваващите не бива да се броят като част от туристопотока. "Авиокомпанията си избира handling агент, който да обработи пътниците на летището, така че те могат да поемат отговорност. Когато почивката минава през туроператор, потребителят си търси правата от него, не от авиокомпанията. Ако туроператор не си изпълни ангажимента заради трета страна, застраховката ще покрие всички обезщетения, така е в Европа, но не и у нас.

Според него нищо не може да замени руските и украинските туристи, които средно са реализирали между 7 и 10 нощувки на човек. "Румънците са за по 2-3 нощувки, обикновено идват за уикенда. Поляците бяха основната ни надежда, както и туристите от балтийските страни, но имаме спад. Граждани на Германия, Скандинавия и Великобритания също намалиха посещенията си. Зимният сезон ще бъде добър, ще дръпнем румънци, гърци, сърби и македонци", прогнозира Попов. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.