В Турция, Великобритания, Германия, САЩ и Испания има най-много желаещи да гласуват

Ако има поне 40 българи, желащи да гласуват в някое населено място в Украйна, ще разкрием секция там. Заявление за гласуване се подава през сайта на ЦИК. Външно министерство е поискало и е получило разрешение за откриване на секции в Украйна и сега всичко зависи от активността на българските общности там. Това каза в ефира на "Твоят ден" зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов. 

Според него има няколко принципа при такива случаи. "Първото условие е да има консулство или посолство в съответното място, което да функционира. Второто условие е да са гласували 100 или повече души на някои от изборите в последните 5 години. В Киев максималният брой гласували е 78 души, а в Одеса - 48", обясни Томов. 

На 31 август теглят жребия за номерата на партиите за вота

По думите му, ако е нужно, ще се командироват хора от България, които да организират секции в Украйна. "В Турция, Великобритания, Германия, САЩ и Испания има най-много желаещи да гласуват. В Германия имаме разрешение за 40 места извън консулските представителства, в които да се открият секции. Но местата, отговарящи на изискванията, са повече от 40. Ще бъдат изпращани машини там, където има гласували поне 300 избиратели на предишния вот. Такива секции са 290. Извън страната ще има общо около 800 секции. Преобладаващият начин за гласуване в чужбина ще бъде на хартия", подчерта той. И допълни, че няма нужда от закупуване на нови машини за гласуване.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.