Регистрирани са 24 партии и 7 коалиции

На 31 август ще бъде изтеглен жребият за номерата на партиите, с които ще участват на изборите през октомври,обяви ЦИК. Регистрирани са 24 партии и 7 коалиции. Проверките на подадените документи продължават. На 2 коалиции и 1 партия документите са върнати. На 4 партии и 1 коалиция проверките все още не са приключили, обясни Росица Матеева.

До 27 август партиите и коалициите могат да заявят промени в състава си. А до 30 август могат да поискат заличаването си. „ДБ и ПП не могат да се обединят, но всички партии от едната могат да се прехвърлят в другата коалиция”, обясни Цветозар Томов.

В почти всички подписки на партии и коалиции има покойници, стана ясно от думите на Цветозар Томов.

Той обясни още, че в чужбина ще бъдат разкрити 734 секции, като 559 от тях са напълно сигурни, а останалите 175 изискват съгласие от приемащата страна и са обявени под условие. Секции са разкрити в 61 страни. Страната ни няма да успее да разкрие в Германия всички секции, които иска, защото там има ограничение. Така сънародниците ни там ще могат да гласуват в 41 секции, извън консулските служби.

В сайта на ЦИК има рубрика „Въпроси и отговори”, в която всеки избирател може да изпраща въпросите си.

А по предварителна оценка предсрочният парламентарен вот на 2-ри октомври зад граница ще струва на бюджета 6,5 млн. лева. 

Повече гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.