Двама министри предупредиха, че заради замърсяването на въздуха страната ни може да бъде санкционирана от Европа

ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград остава спрян. Преди дни, заради рекордно превишаване на нормата за серен диоксид, централата беше спряна за два дни. Екоинспекцията обаче реши да наложи и по-дълготрайна санкция, а двама министри предупредиха, че заради подобни замърсявания страната ни може да бъде санкционирана от Европа. 

По думите на директора РИОСВ - Хасково Наталия Печеманова ТЕЦ "Марица 3" е многократно санкционирана заради неспазване на екологичното законодателство. "От май 2021 г. бяха замерени 30 стойности, които превишават нормите. Правим проверка чрез системата за ранно предупреждение, откъдето ни е предадено, че няма пренос от енергийния комплекс по Маришкия басейн", обясни тя. И уточни, че санкциите са за изпускане на неорганизирани емисии от сградата на котелното помещение. 

Спират ТЕЦ „Марица 3”, постоянни проверки в ТЕЦ „Брикел” (ОБЗОР)

Според Юлиян Семерджиев - юрисконсулт на ТЕЦ "Марица 3" най-притеснителни са били превишенията в събота. "Ако действително е имало високи стойности, серният диоксид е щял да бъде усетен по миризмата. Заложено ни е да изпускаме вредни вещества в определена концентрация, стремим се да е така", обясни той.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.