Според него трябва да има частни лаборатории за анализ на зърно

ЕС може да гласува конкретен пакет за обезщетение на българските производители. Буферните фондове също могат да бъдат задействани. Трябва да търсим съюзници сред другите страни, за да го постигнем. Това коментира за "Твоят ден" бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

Според него трябва да има частни лаборатории за анализ на зърно. "Държавата трябваше да осигури капацитет за изследване на проби. Украинското зърно не се проверява поради липса на капацитет. Трябва да се потърси възможност за мерки, подкрепящи икономиката", убеден е той. 

Зърнопроизводители излизат на национален протест

От своя страна Мехмед Дикме смята, че пазарът вече е сринат. "Парите от продадената продукция няма да стигнат за сеитба и рекултивиране на площите. Задължително трябва да се търси широка подкрепа в преговорите за подпомагане на земеделието. Правителството трябва да търси нова помощ за съхранение на зърно от собствения си бюджет. Трябва и да се засили и контролът на украински зърно и слънчоглед", заяви той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.