Онлайн кампанията на археолозите е събрала 2500 подписа досега.

Египетски археолози подновиха призива за връщането на Розетския камък от Британския музей в Египет. Това става 200 години, след като дешифрирането на плочата отключи тайните на йероглифното писмо и отбеляза раждането на египтологията.

Онлайн кампанията на археолозите е събрала 2500 подписа досега.

Розетският камък датира от 196 г. пр. н. е. и е открит от армията на Наполеон в Северен Египет през 1799 г. Той става британска собственост след поражението на Наполеон, съгласно условията на Александрийския договор от 1801 г., заедно с други антики, открити от французите, и е изпратен във Великобритания. От 1802 г. се съхранява в Британския музей.

Отвориха за посетители Дървото на Дева Мария в Египет (ВИДЕО)

Египетските археолози са призовавали за връщането му и преди, но се надяват, че нарастващите действия на западни музеи за връщане на артефакти, които са били изнесени от страни под колониално управление, ще помогнат на тяхната кауза.

„Сигурна съм, че всички тези предмети в крайна сметка ще бъдат върнати, защото етичният кодекс на музеите се променя, просто е въпрос на време“, каза Хана.

Говорител на Британския музей каза, че не е имало официално искане от египетското правителство за връщането на Розетския камък.

Откриха древен търговски кораб, потънал край бреговете на Светите земи (ВИДЕО)

Музеят открива изложба, озаглавена „Йероглифи: отключване на древен Египет“ на 13 октомври, която хвърля светлина върху ролята на Розетския камък.

„Британският музей високо цени положителното сътрудничество с колеги от цял ​​Египет“, се добавя в изявлението.

Откриха опиум от 14 век пр.н.е. в Израел (ВИДЕО)

Египет казва, че връщането на артефакти помага за стимулиране на туристическия сектор, ключов източник на приходи за затруднената икономика. През следващите няколко месеца предстои отваряне на голям нов музей близо до пирамидите в Гиза.

„Египетските антики са едно от най-важните туристически активи, които Египет притежава, което го отличава от туристическите дестинации по света“, каза министърът на туризма Ахмед Иса миналата седмица на събитие за отбелязване на 200-годишнината на египтологията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.