От ПП отново обявиха, че няма да водят преговори с партията

От „Продължаваме Промяната” остават с твърда позиция, че няма да водят преговори с ГЕРБ и няма да влязат в коалиция с партията на Борисов. Като конструктивна опозиция, така от ПП виждат себе си в 48-ото Народно събрание.  А, предложението на Бойко Борисов партиите да си подадат ръка, определят като за пред публиката.

„Опит за търсене на смокинов лист. Подвеждане - ние да се отметнем от думата си”, каза Калина Константинова.

Затова смятат, че отговорността за съставяне на правителство е в ръцете на победителите на изборите.

„Те имаха достатъчно гласове, за да свалят нашия кабинет, което означава, че би трябвало да имат достатъчно гласове да съставят такъв”, уточни Константинова.

 Отказът на ПП не обезсърчава ГЕРБ, каза Тома Биков.

„Няма как да ни обезсърчава, ПП никога не са били в нашите сметки.  Трябва ни проевропейско, антикризисно правителство. ДБ влизат в нашите сметки, в нашето желание за разговор с тях”, коментира той.

Биков намекна, че в ГЕРБ разсъждават върху няколко варианта за премиер.

„Ако една държава няма 5-6 варианта за министър-председател, тя трябва да се самозатвори”, допълни той.

От партията на Петков и Василев  все пак отварят врата за разговори по политики.

„Ние сме готови по тези 16 приоритета и политики да водим всякакви разговори във формата на новия парламент, особено в парламентарните комисии”, каза Кирил Петков.

Председателят на „Български възход” - Стефан Янев, определи конфликтът Украйна - Русия като червена линия пред съставянето на бъдещ кабинет.

„Искаме ли да участваме във война, или не искаме? Това е разделителната линия за мен. Ако някой ме убеждава, че искаме да участваме, да дойде да го каже откровено в парламента, да вземем политическо решение и ако ще вървим на война - да вървим”, заяви Янев.

А държавният глава Румен Радев, от когото зависи кога ще свика 48-ото Народно събрание и  завъртането на парламентарната рулетка с връчването на мандатите за управлението,  днес избра да запази мълчание по темата.  В Ямбол той откри инициативата „Спортувай с президента”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Габриела Винарова