Деликатесът често е наричан българското прошуто

След 2-годишно прекъсване се завърна един от най-обичаните кулинарни празници у нас - този на еленския бут. Деликатесът е наричан българското прошуто, но историята му е далеч по-стара от тази на италианския специалитет.

За производството на еленски бут е необходимо хубаво свинско месо и една година време за отлежаване. 

Вече 10 години в планинския град Елена се събират хиляди, за да опитат от деликатеса. Въпреки инфлацията, тримата производители на еленски бут запазват цените непроменени. .

„Ние го продаваме на достъпна цена – 25 лв. за килограм. Свинското се покачи с 30-40 процента. Така, че догодина ще го продаваме повишено, Няма да е с 30-40 процента, а с 10-15”, обяснява Мартин Трухчев- готвач и производител.

В град Елена свинското месо е на почит. Освен за храна, домашното прасе е важно и за бита.

„Навремето едно прасе е оправяло годината на едно семейство. От кожата – цървули. Мас вместо олио. Пръжки – много вкусно Кървавица – много е вкусно, от вътрешности се прави, а бутовете за през годината”, разказват местни.

За производството на еленски бут е необходимо хубаво свинско месо, което стои два месеца в сол и една година време отлежава на хладно, край град Елена, задължително.

„Тазгодишният бут – трябва да го нарежеш догодина. Като виното. Тазгодишното вино – пиеш догодина”, казват запознати.

Заради Празникът на еленския бут места в хотели и къщи за кости в Балкана – няма.

Празникът продължава и в неделя

Целия репортаж гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.