Над 11 500 са украинските бежанци настанени в хотели и държавни бази по Южното Черноморие

Днес приключва Програмата за хуманитарно подпомагане на украинските граждани с предоставена временна закрила. Голям протест в центъра на Слънчев бряг се организира за утре. Той ще се проведе, ако се стигне до хуманитарна криза.

Над 18 000 са украинските бежанци настанени в хотели и държавни бази по Черноморието. Очаква се Националният оперативен щаб да вземе решение дали програмата ще бъде удължена или ще бъде прекратена.

Осигуряват над 80 млн. лв. за настаняването на бежанци от Украйна

А в Слънчев бряг започна проверка на хотелите за преброяване на украински бежанци.

Междуведомствена комисия от представители на икономическа полиция, Районното полицейско управление в Несебър, Националната агенция за приходите и Агенцията за закрила на детето извършват проверка на хотели, в които са настанени украински бежанци. Това предизвикало стрес у бежанците, които са се заключили по стаите. 

"Ние сега тръваме за Румъния. Отиваме там, защото програмата и грижата за украинците е работеща. Там тя е с по-добри условия и ще продължи до юни. Можем и да видим близките си", обясни украинката Нина.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.