Двете партии се разминаха по финансова тема

Нов преговорен процес в парламента в опит за формиране на мнозинство по политики. Първата и втората партия на изборите - ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната”, седнаха на една маса. 

Двете партии се разминаха по финансова тема - макро рамката на бюджета.

ГЕРБ и ПП седнаха със заявката да търсят консенсус. Но с важно уточнение и от двете страни.

„Това не е разговор за подкрепа на първия мандат, не искаме и на вас да ви даваме грешни очаквания. Няма да подкрепим първи мандат”, заяви Кирил Петков, съпредседател на ПП.

„Не възприемаме този разговор като подкрепа за правителство или коалиционно правителство”, отговори Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС. 

Атанасова: Срещата не е разговор за коалиционно правителство. Петков: Оставаме конструктивна опозиция

От ГЕРБ видяха пробойна в 16-те точни на ПП - липсата на темата „Сигурност”, която обвързаха и със стрелбата на българо-турската граница.

„Темата за сигурността, за мигрантския натиск, е пряко свързана с изключително тежкия инцидент от тази нощ”, заяви Атанасова.

„Този тип трагедии трябва да направим всичко да не се повтарят”, отговори Петков.  

Двете партии се разминаха във вижданията за макро рамката на държавния бюджет. Например - излизат ли сметките за дефицит от 3%.

„Бюджетът за 2022 е планиран при БВП от 150 милиарда, а БВП от 23 е почти с 30 млрд. повече”, заяви Асен Василев.

„Пишем го 250 млрд. за догодина БВП и получаваме 3% излишък. Както един икономист каза - започва сватбарското наддаване”, коментира Делян Добрев.

 Все пак и двете партии бяха на мнение, че трябва да се увличат минимална заплата и пенсиите. Да има енергийни компенсации и данъчни облекчения за млади семейства.

„Заедно да призовем служебния кабинет да внесе бюджет”, поиска Асен Василев.

„Ние трябва да се борим с причината за увеличената инфлация, а не да се справяме с фактите”, заяви Десислава Атанасова.

Часове след срещата, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов  заяви, че може да се надгражда и да се търсят и другите партии за подкрепа на политики.

„Да се говори и с Нинова за социалния пакет. И ние го искаме, и „Български възход”, и „Възраждане”, каза Борисов.

И преплете темата с мандатите и шансовете за кабинет.

„Егото за това с чий мандат да е, приключи. Ще се стигне до правителство по политики и няма значение фигурата на премиер и министри. Ние ще предложим във всеки случаи състав на правителство”, каза Борисов.

ГЕРБ са готови да водят разговори с ПП за „истинска правосъдна реформа”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.