Снимка: iStock
Те трябва да бъдат изследвани и да бъдат идентифицирани потенциални патогени, заявяват учените
Топящите се ледници разкриват стотици хиляди тонове бактерии, показва ново изследване, цитирано от „Гардиън”. Микробите, освобождавани в световния океан, може да обогатят екосистемите, но трябва да бъдат внимателно изследвани, за да бъдат идентифицирани потенциални патогени, предупреждават учените.
Бързото топене на ледовете заради климатичната криза показва как ледниците и уникалните микробни екосистеми, които ги обитават, "умират пред очите ни", посочват учените. Те са в надпревара с времето да изследват тези екосистеми, преди да изчезнат.
Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание "Nature Communications Earth and Environment Journal".
Някои от тези микроби биха могли да са и бъдещ източник на полезни биологични молекули като нови антибиотици например. Учените са събрали повърхности стопени води от осем ледника в Европа и Северна Америка и от две места в ледената покривка на Гренландия. Във всеки милилитър вода са открити десетки хиляди микроби. По оценки на специалистите освобождаваните от стопените ледове бактерии и водорасли ще добавят средно около 650 000 тона въглерод годишно за следващите 80 години в Северното полукълбо, с изключение на хималайския район Хиндукуш, който не е изследван. Това предполага леко средно увеличение на емисиите въглероден диоксид. Ако въглеродните емисии бъдат намалени и глобалното затопляне и топене на ледовете се забави, масовото освобождаване на бактерии от тях ще се свие с една трета.
"Наблюдаваме как ледниците умират пред очите ни, което засяга микробите в тях, с последици за нас и локално, и глобално", каза д-р Аруин Едуардс от университета Абъристуит в Уелс, Великобритания.
До неотдавна се знаеше малко за хилядите видове микроби, обитаващи ледената повърхност. През юни на тибетски ледник бяха идентифицирани близо 1000 нови микробни вида.
Новините на NOVA - вече в Instagram, Twitter, Telegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.
Редактор: Ина Григорова