Пред NOVA говорят адвоката на БПЦ и Людмил Иларионов

Софийската митрополия с остра реакция срещу поп фолк клип на изпълнителите Лорена и Джордан. Видеото към песента „Крадена любов" е заснето на територията на православен храм „Свети Петър и Павел“ в местността „Петров Кръст“ в самоковското село Ковачевци.

„Конкретното видео и начинът, по който е заснето, провокира реакция в Софийската епархия и БПЦ. Показана по този начин, качена на камбанарията пред светия кръст – това не е допустимо. Това беше подложено на много сериозен анализ от Софийската епархия. Реакцията е мотивирана”, заяви Юлиан Николов, адвокат на Софийската митрополия.

Поп фолк клип разгневи Софийската митрополия (ВИДЕО)

„Храмовете са обществени места. Специални мерки да бъдат опазени от достъпа не се взимат. Идеята на храма е да бъде винаги отворен, но за молещи се християни, не за подобен тип изкуство”, каза още Николов.

„Недопустимо е подобно съдържание да бъде разпространявано, уважавайки цялата свобода на това да може да се изразява всеки, който прави изкуство, но това не трябва да става за сметка на общоприети ценности и морал, което в случая е нарушено. Следва да бъде спряно разпространението на клипа”, каза още адвокатът.

„Отговор от „Пайнер” нямаме. Имахме контакт по рано през седмицата. Но определено разпространението на клипа продължава да засяга и вреди на Софийска митрополия и БПЦ”, каза Николов.

„Не виждам защо да се съобразя, нищо не сме нарушили”, каза режисьорът на клипа Людмил Иларионов.

„Снимахме един хубав клип, хубава песен, с хубав текст. Ако те имат претенции, че това е техен имот, поне да го поддържат. Отидете да видите какво е там – пълна разруха”, коментира режисьорът. „Църквата има повече от 8000 такива църквички и храмове, повече от половината са в разруха и изоставени”, продължи Иларионов.  

„Те си търсят скандал. Ако това е камбанария, трябваше да има камбана. Камбана няма. То изглежда като тераса с ръждясал кръст отгоре”, каза още Иларионов.

Той уточни, че е имало уговорка за среща с представители на църквата в събота. Още в четвъртък обаче от БПЦ излязоха с позиция.

„Днес е по всички медии. Не се дразня. Това е страхотна реклама и за клипа, и за изпълнителите. Хубавото е и, че хората ще разберат за този храм. Там страхотно”, каза Иларионов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.